Meillä alkoi vauvan vatsavaivat hänen ollessa puolentoista viikon ikäinen. Aika nopeasti lähdin kokeilemaan munatonta ja maidotonta imetysdieettiä, joka helpotti tilannetta, mutta ei ratkaissut sitä. Imetysdieettiin laajeni pikkuhiljaa, kun huomasin, että poika ei kestä tiettyjä ruokia.
Aivan sattumalta Facebookissa tuli vastaan termi histamiini-intoleranssi, jota uteliaisuuttani googlasin. Tällöin palaset loksahtivat kohdilleen. Lähestulkoon kaikki meillä ongelmia aiheuttaneet ruoat löytyivät listalta ja oireetkin täsmäsivät. Tämä selitti myös sen, miksi yhtenä päivänä kana ja riisi oli sopivaa ruokaa ja lämmitettäessä se aiheuttikin vatsavaivoja.
Mikäli syön paljon histamiinia sisältävää ruokaa, niin vauvalla menee vatsa kipeäksi ja hän ähkii kaasua ulos useamman päivän ajan. Mahavaivojen takia vauva herää noin tunnin välein ja on itkuinen. Jalkoihin ja poskiin helahtaa punaiset läntit, joista iho kuivuu. Histamiini aiheuttaa myös päänsärkyä, ehkä tämän vuoksi meillä revittiin päähän naarmuja kuukausitolkulla. Oireet pahenevat mitä enemmän histamiinia elimistöön kertyy.
Mikä ihmeen histamiini?
Histamiinia esiintyy monissa ruoissa ja juomissa. Toisissa enemmän ja toisissa vähemmän. Histamiini itsessään toimii mm. keskushermoston välittäjäaineena. Ongelmat alkavat, kun histamiinia tulee elimistöön enemmän, kuin elimistö pystyy käsittelemään. Asiaa on monessa lähteessä kuvattu siten, että ainetta sopii tietty määrä kuppiin, mutta kun kuppi tulee täyteen, niin ylivuotava neste aiheuttaa ongelmia, näin myös histamiinin kanssa.
Normaalisti histamiini muuntuu elimistössä erilaisiksi aineiksi, jotka poistuvat mm. virtsan mukana. Yliherkkyys aiheutuu kun diamiinioksidaasi eli DAO entsyymin tuotanto ei ole riittävää ja histamiinia pääsee kertymään elimistöön. Ongelman aiheuttaja voi olla myös mm. mahan bakteerien epätasapainossa. Tätä on selitetty tarkemmin esimerkiksi Facts vs Fitness-sivustolla.
Mikä sisältää paljon histamiinia?
Alla on lista paljon histamiinia sisältävistä tai sitä elimistössä vapauttavista ruoka-aineista.
- Makkarat, leikkeleet, pekoni yms
- Säilykkeet
- Kahvi, tee ja alkoholi
- Kaakao
- Avocado, munakoiso, kurpitsat ja oliivit (oliiviöljy on kuitenkin ok)
- Sienet
- Pinaatti, Tomaatti
- Etikka
- Kananmunan valkuainen ja majoneesit
- Säilöntäaineet
- Soija
- Etikka ja siihen säilötyt tuotteet
- Herneet ja pavut
- Jogurtit, juustot, hapankerma ja ylipäätään kaikki hapatetut tuotteet
- Sitrukset, kiiwi, päärynä, ananas, banaani, papaija, taatelit ja kuivatut hedelmät
- Ylikypsät marjat sekä mansikat ja vadelmat
- Cashew-, maa- ja saksanpähkinät
- Ylikypsät vihannekset
- Hiiva
- Chili & curry
- Uudelleen lämmitetty ruoka, jota ei ole pakastettu heti valmistuksen jälkeen
Liha & histamiini
Erityisesti histamiinia kertyy lihaan ja kalaan kun ne seisovat lämpimässä tai niitä säilytetään useampi päivä jääkaapissa.
Liha täytyy saada pakastimeen mahdollisimman tuoreena eli mielellään sinä päivänä kun se tulee kauppaan. Tällä tavalla ostamme pääasiassa kanafilettä. Jauheliha ja lihasuikale on huonoa, koska niissä bakteerit leviävät lihan leikkauksen yhteydessä ja histamiinia kertyy lihaan enemmän. Jauheliha olisi ok, jos se saataisiin pannulle heti jauhamisen jälkeen. Kalakin pitäisi saada heti pyytämisen jälkeen pakkaseen tai pannulle.
Alussa ostimme kanan siten, että siinä oli vähintään 6 päivää jäljellä eräpäivään ja laitoimme jo autossa lihan kylmäkallen kera kylmälaukkuun. Pojan kasvaessa sietokyky on kasvanut, eikä kylmälaukkua ole tarvittu.
Vaihtoehtoisesti ostamme lihan pakastealtaasta. Tällä hetkellä syödään pakasteesta poron ulkofilettä, ankan rintaa ja karitsaa. Kauppaan lähdemme kylmälaukun kanssa, jossa on muutama kylmäkalle varmistamassa, että liha ei pääse sulamaan tai lämpenemään matkalla. Liha sulatetaan juuri ennen ruoanlaittoa kylmässä vesihauteessa.
K-Supermarket Kuhmon kanssa sovin oireiden ollessa pahimmillaan, että käymme niinä päivinä kaupassa, kun heille saapuu uutta lihaa ja henkilökunta kertoo mikä on kyseisenä päivänä saapunutta erää. Kauppias otti meidät henkilökohtaisesti vastaan kuultuaan ongelmastamme ja ohjasi meidät lihaosastosta vastaavan puheille. Mielettömän hyvää palvelua! Tuhannet kiitokset!
Mitä siis voitte syödä?
Meillä kokataan pääasiassa alla olevista raaka-aineista lihan lisäksi.
- riisiä ja täysjyväviljoja (koska ruokavalio on näin rajattu, niin suosin täysjyvää)
- leipää (meillä on leipä käynyt koko ajan, mutta gluteeni + hiiva voivat aiheuttaa herkimille ongelmia!)
- kukkakaalia ja parsakaalia (nämä eivät käyneet suoraan pojalle, mutta ei oireillut minun maidon kautta niille)
- lehtikaalia
- vihersalaattia, kurkkua ja yrttejä
- omenaa, mangoa, viinirypäleitä ja meloneja
- mustikkaa, karpaloa, tyrniä, viinimarjoja ja pieniä määriä puolukkaa
- kasviöljyjä ja voita
- macadamia-pähkinöitä
Meillä pojalle ei käynyt vauvavuonna, eikä kyllä vielä sen jälkeenkään lainakaan muna, maito, soija, maissi, kaura, palmuöljy tai kookos. Kuitenkaan esimerkiksi kananmunan keltuaiset tai tuore maito eivät ole korkea histamiinisia. Kookos ja kaura käyvät myös monille histamiini-intolerantikoille.
Imetys & histamiini
Histamiini erittyy äidinmaitoon. Koska kyseessä ei ole yksitttäisen ruoka-aineen allergia, niin siedättäminen maidon kautta ei ole mahdollista. Ylipäätään tietoa löytyy todella vähän vauvan histamiini-intoleranssista.
Useampikin henkilö on jo ehdottanut pojan siirtoa korvikkeelle. Minulle tämä ei ole vaihtoehto, niin pitkään kun meidän kummankaan terveys ei vaarannu rintaruokinnasta. Imetys ylipäätään on äidin ja vauvan välinen asia ja suosittelen puraisemaan kieltäsi, jos olet ehdottomassa kenelle tahansa äidille imetyksen lopettamista. Rintamaito on ylivoimaisesti parasta ruokaa vauvalle. Haluan tarjota lapselleni parasta mahdollista, siksi imetän.
Meiltä on mennyt monta viikkoa etsiessä tietoa ja nyt alamme oppia uuden ruokavalion salat. Ei näillä ruoilla ainakaan lihomaan pääse. Paino tippuu minulta kokoajan eli jotakin korkeakalorista helppoa evästä pitäisi keksiä välipalaksi. Tärkeintä nyt on ensin saada pojan olo hyväksi ja pidempiä yöunia itselle. Ehkä sitä sitten jaksaa olla luovempi ruoanlaitossakin.
Lue myös:
Mitä voit syödä? Kysymyksiä histamiini-intoleranssista
Imetysdieetti – äidin ruokavalion laajentaminen
Histamiini-intoleranssi – oireet ja ruokavalio
Maitohappobakteerit & histamiini-intoleranssi