Vauvan histamiini-intoleranssi on muokannut meidän perheen ruokavaliota ja tehnyt ulkona syömisestä haastavaa. Kokosin yhteen kysymyksiä, joita meiltä kysytään nyt todella usein.
En ole koskaan kuullutkaan histamiini-intoleranssista. Kuinka keksit mistä on kyse?
En ollut kuullut minäkään. Termi tuli sattumalta vastaan somessa ja googlasin mielenkiinnosta lisää tietoa. Kappas vain, oireet täsmäsivät, samoin kuin ongelmia aiheuttavat ruoka-aineet.
Elimistö tarvitsee toimiakseen histamiinia ja sitä on lähestulkoon kaikessa ruoassa. Mikäli kuitenkin histamiinia on enemmän, mitä elimistö pystyy käsittelemään, seuraa oireita.
Onko diagnoosi varmistettu?
Keski-Euroopassa ainakin muutamissa maissa on intoleranssin toteamiseksi testi olemassa, mutta se ei ole täysin luotettava.
Paras toteamiskeino on välttämiseeen perustuva ruokavalio. Mikäli oireet häviävät kahden viikon kuluessa, niin diagnoosi on selvä.
Miten nopeasti ruokavalio auttaa?
Meillä oireet lakkaavat aina kahden kolmen päivän kuluessa, kun syön vain vähän histamiinia sisältäviä ruoka-aineita.
Histamiini on kuitenkin siitä hankala, että sitä voi syödä huomaamatta suuren määrän, jos vaikkapa lihan kylmäketju on katkennut tai hedelmä on ylikypsä.
Oireet histamiinista tulevat viiveellä muutaman tunnin kuluttua. Voi myös käydä niin, että elimistö on jo saanut histamiinikuormansa täyteen ja jokin normaalisti hyvin siedetty ruoka-aine voi sen takia aiheuttaakin ongelmia.
Korjautuuko vaiva joskus?
Ihanaa vastata, että erittäin todennäköisesti kyllä. Ongelma voi korjautua todella nopeasti kiinteiden aloituksen jälkeen tai voi olla, että sen kanssa painitaan muutama vuosi. Oma veikkaukseni on, että suoliston/ mahan bakteerikanta on vain liian kypsymätön käsittelemään suuria määriä histamiinia.
Mitä voitte syödä?
Edellisessä tekstissäni kerroin tarkemmin histamiini-intoleranssista ja siitä mitä voimme ja emme voi syödä. Tässä esimerkki eilisen ruokalistastamme.
Aamupalaksi laventeliteetä ja kaura-tattaripuuroa kookosöljyn ja mangon kera. Käytän paljon kookos- ja oliiviöljyä tuomaan helposti lisää kaloreita ruokaan.
Lounaaksi kukkakaalista, parsakaalista ja kookosmaidosta kasvissosekeittoa. Keiton kyytipojaksi söin joulumarkkinoilta löytämääni mielettömän hyvää Kotileipomo Vaulan hiivatonta ja gluteenitonta kaurasiemenleipää.
Väliapalaksi omena ja muutama chia-rosmariini maissikakku.
Päivälliseksi tein salaattia jossa kiinankaalia, saalatinlehtiä, omenaa, ruohosipulia, kurkkua, tyrniä, paprikaa, sipulia, ruohosipulia ja oliiviöljyä. Lisäksi paistoin kanasuikalettta höystettynä rosmariinilla ja pienellä määrällä hasselpähkinöitä.
Iltapalaksi mustikkakeittoa leipäsiivun kera.
Bon appetit!