• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Etusivu
  • Älykoti
    • Älylaitteet
    • Piha
  • Lifestyle
    • Perhe
    • Vauvavuosi
    • Raskausaika
    • Yrittäjyys
  • Suosittelen
  • Yhteistyö
  • Rekisteriseloste

Älykodin avaimet

Arjen älyratkaisut

Histamiini-intoleranssi – oireet ja ruokavalio

13/12/2020 by Joanna

Histamiini-intoleranssi tarkoittaa tilaa, jossa histamiinia kertyy elimistöön enemmän, kuin keho ehtii sitä hajottamaan. Tämä aiheuttaa usein sekä vatsaoireita että ruoansulatuskanavan ulkopuolisia oireita.

Histaamiini-intoleranssin oireet

Histamiini-intoleranssin oireet ovat usein kausiallergian tyyppisiä. Oireina voi tyypillisesti olla nenän vuotamista, ihon punoitusta ja kutinaa, punaiset silmät, kasvojen turvotusta, vatsakipua, pahoinvointia, päänsärkyä ja migreeniä. Näiden lisäksi voi ilmetä esimerkiksi nokkosihottumaa, atooppista ihottumaa ja pyörrytystä.

Alla olevassa kuvassa on kuvattu vastauksia 62 histamiini-intoleranssista kärsivältä henkilöltä. Yleisimpinä oireina kerrottiin olevan turvotus, aterian jälkeinen liian täysi olo, ripuli ja vatsakipu.

Lähde: Intest Res. 2019 Jul; 17(3): 427–433.
Published online 2019 Mar 7. doi: 10.5217/ir.2018.00152

Mitä histamiini tekee kehossa?

Histamiini on aivojen välittäjäaine. Histamiini osallistuu muun muassa uni-valverytmin, vireystilan, stressin, kipu käsityksen ja ruokahalun säätelyyn.

Histamiinin vapautuminen aiheuttaa kapillaarien läpäisevyyden valkosoluille ja muille proteiineille, jotka etenevät ja hyökkäävät kudoksiin vieraita kappaleita vastaan. Histamiinia vapautuu loukkaantumisen tai allergisen reaktion jälkeen osana immuunivastetta.

Histamiini myös laukaisee mahahapon vapautumisen ruoansulatuksen helpottamiseksi.

Lisätietoa: How Histamine Intolerance Affects Your Brain

Mikä aiheuttaa histamiini-intoleranssin?

Keho tuottaa luonnostaan histamiinia yhdessä diamiinioksidaasi (DAO) kanssa. DAO hajottaa elintarvikkeista saatavan histamiinin.

Intoleranssi voi kehittyä, jos keho ei tuota DAO entsyymiä tarpeeksi. Syynä voivat olla esimerkiksi lääkkeet, vuotavan suolen oireyhtymä, tulehduksellinen suolistosairaus tai histamiinipitoiset elintarvikkeet, jotka häiritsevät entsyymin tuotantoa.

Myös bakteerien liikakasvu voi aiheuttaa histamiini-intoleranssin. Bakteerit lisääntyvät, kun ruoka ei sula kunnolla, joka taas aiheuttaa histamiinin lisääntymistä.

Missä ruoissa on histamiinia?

Histamiinia kertyy erityisesti lihaan ja kalaan, kun niitä varastoidaan. Einekset, makkarat ja tölkkiruoka ovat siten erityisen korkea histamiinisia. Monet kasvikunnan tuotteet saavat solut vapauttamaan histamiinia, joka tekee histamiini-intolerantikon ruokavaliosta hieman haastavan.

Siedettävät ruoka-aineet vaihtelevat henkilöittäin. Osa siis pystyy syömään esimerkiksi suklaata, kun se toisilla aiheuttaa reaktion. Yleisesti ottaen yhtenä hyvänä listana histamiinia sisältävistä ruoka-ainesta pidetään SIGHI-Leaflet listausta, jossa o kerrottu sekä vältettävistä että suositeltavista ruoka-aineista.

Listan lisäksi olen itse hyödyntänyt All I can eat ja Intolerances appseja kännykällä tarkistaakseni sopivia ruoka-aineita.

Siirtyessä vähähistamiiniselle ruokavaliolle on alkuun hyvä minimoida histamiinin saanti 4-6 viikoksi (eli syödä vain suositeltuja ruokia). Vähähistamiininen ruokavalio auttaa elimistöä pääsemään eroon ylimääräisestä histamiinista. Jos oireet helpottavat, niin voi olla melko varma, että histamiinilla on ollut oireiden kanssa tekemistä.

Oireiden helpotettua meillä alkoi pojalle ensimmäisinä käymään erilaiset histamiinia vapauttavat marjat ja hedelmät pieninä määrinä (mm. mansikka, banaani, tomaatti, sitrukset).

Olen kirjoittanut aiheesta myös meidän näkökulmasta:
Histamiini-intoleranssi vauvalla
Mitä voit syödä? Kysymyksiä histamiini-intoleranssista
Makkarasta migreeni ja e-pillereistä keho sekaisin

Ruokavalion lisäksi

Ruokavalion lisäksi voi kokeilla mm. maitohappobakteereita, c-vitamiinia ja anti-histamiinisten kasvisten syöntiä.

Lue lisää näistä blogistani:
Histamiini-intoleranssin hoito – hyvästi oireet!
Maitohappobakteerit & histamiini-intoleranssi

Kategoriassa: Perhe Avainsanoilla: histamiini-intoleranssi

Viimeisimmät blogitekstit

Meidän häät kuvina

Meidän keväthäät eivät olleet pitkän suunnittelun tulos, vaan koko päivä laitettiin kasaan kolmeen viikkoon. Olimme puhuneet naimisiin menosta jo vuosia, …
Lue lisää
Plantui älypuutarhasta kurkottelevat vihannekset lampun lisäksi kohti ikkunan valoa.

Plantui älypuutarha – yrttejä, salaatteja ja kukkia ympäri vuoden

Plantui älypuutarha heräsi henkiin keittiöni pöydällä jouluaattona. Älypuutarha oli kovasti odotettu joululahja puolisoltani. Puutarhan kasaus sujui paketin päällä olleiden ohjekuvien …
Lue lisää
Pähkinäinen riisipuuro mantelimaitoon tehtynä jälkiruokakulhossa

Pähkinäinen riisipuuro mantelimaitoon riisihiutaleista

Sisältää mainoslinkkejä * Riisipuuro mantelimaitoon keitettynä on meidän pojan kestosuosikki. Arjen kiireen keskellä pojan puuro valmistuu nopeasti täysjyväriisihiutaleista mantelimaitoon keitettynä …
Lue lisää
Talvivaatteet taaperolle: Reiman talvihaalari ja ZeaZoo Yeti kengät

Hyvät talvivaatteet taaperolle – äitien suositukset

Mitä päälle taaperolle koville pakkasille? Olen Googlannut parhaita kenkiä, lukenut keskusteluita hanskoista ja saanut päiväkodista pyyntöä laittaa enemmän päälle. En …
Lue lisää
Yale Linus älylukko meidän mökillä

Kokemuksia Yale Linus -älylukoista – ovi lukkoon automaattisesti

Yale Linus -älylukot tulivat meille mökin ulko-ovien uudistuksen yhteydessä, josta kirjoitin aiemmin blogissani. Lukot tilasimme ovien yhteydessä kuhmolaiselta Elton Oy:ltä, …
Lue lisää
Vuosi 2021

Älykodin avaimet blogin vuosi 2021

Vuoden vaihdettua on aika kasata tilastoja vuodesta. Ihan hurjan aktiivinen bloggaaja en enättänyt olemaan, koska aika meni töitä tehdessä. Töissä …
Lue lisää

Lukijan vuorovaikutus

Kommentit

  1. Nadine sanoo

    14/12/2020 22:41

    Tämä kirjoitus sai minut huolestumaan: mitä jos omat mahaoireeni eivät ole IBS vaan histamiini-intoleranssi? Nehän ovat aika lailla samat. Miten sait selvillä, että lapsellasi on juuri tämä ongelma eikä mikään muu? Onko olemassa jotain testejä yms?

    • Joanna sanoo

      15/12/2020 13:56

      Diagnosointi tässä onkin haastavaa. Pojalla ei ole virallista diagnoosia, enkä tiedä saako sellaista Suomessa mitään kautta. Ulkomailla testataan DAO-ensyymin toimintaa. Paras ja varmin keino testata on siirtyä matalahistamiiniselle ruokavaliolle kuukaudeksi ja katsoa helpottavatko oireet. Meillä poika reagoi pienempänä minun syömisten kautta kaikkiin korkeahistamiinisten listalla oleviin ja sitä kautta rupesin epäilemään tätä. Matalahistamiinisella ruokavaliolla loppui pojan itkuisuus muutamaan päivään ja hän lakkasi myös raapimasta itseään. Ennen sitä hänellä oli naama jatkuvasti naarmuilla…

  2. Naava sanoo

    15/12/2020 11:32

    Samat mietteet kuin Nadinella! Hui!

  3. I don´t speak Polish sanoo

    15/12/2020 13:04

    Osaat kirjoittaa asioista selkeästi, sellaisella tavalla, että jokaisen on asia helppo ymmärtää! Postaukset ovat aina selkeitä ja helposti luettavia. Ei liian täynnä tietoa vaan juuri se olennainen ja juuri sen verran, että sen jaksaa lukea. Hyvä sinä! 🙂

    https://www.lily.fi/blogit/i-dont-speak-polish/

    • Joanna sanoo

      15/12/2020 13:50

      Voi kiitos! Tiivistäminen on aina ollut vahvuuteni, joskus tuntuu, että olen sinä liiankin hyvä ja karsin liikaa infoa 😀

Ensisijainen sivupalkki

Joanna

Joanna NiininenToimitusjohtaja, äiti ja yritysvalmentaja. Hurahtanut teknologiaan, älykodin ratkaisuihin, joogaan ja taistelulajeihin.
Lue lisää minusta.

Seuraa minua somessa

Facebook Älykodin Avaimet LinkedIn Instagram Älykodin Avaimet blogit.fi

Viimeisimmät artikkelit

  • Meidän häät kuvina
  • Plantui älypuutarha – yrttejä, salaatteja ja kukkia ympäri vuoden
  • Pähkinäinen riisipuuro mantelimaitoon riisihiutaleista
  • Hyvät talvivaatteet taaperolle – äitien suositukset
  • Kokemuksia Yale Linus -älylukoista – ovi lukkoon automaattisesti

Kategoriat

Älykoti kategoria Lifestyle kategoria

Avainsanat

arvostelut histamiini-intoleranssi kaupallinen yhteistyö kirje lapselleni Kuopio letut mediaosumat Philips hue valot pukeutuminen pöytäpuutarha remontti reseptit Sollertis WordPress

Yhteistyössä

Sollertis

Somestrategia - opas yrittäjälle

Easylinehost Finland

Mainos

Copyright ©2020 · Joanna Niininen · Powered by Sollertis

← Maitohappobakteerit & histamiini-intoleranssi ← Maidoton suklaa (ilman kookosta) – mitä kannattaa kokeilla?