Imetysdieetti supisti nopeasti ruokavalioni todella rajatuksi. Tämä äiti alkoi olla aika puhki. Oman hyvinvoinnin vuoksi oli pakko laajentaa imetysdieettiä uusilla ruoka-aineilla, niin että ruokavaliossa säilyisi monipuolisuus ja tarvittavat ravintoaineet. Nukkumattomien öiden keskellä ei kuitenkaan tullut mieleen, miten ruokavaliota voisi lähteä muokkaamaan.
Meillä oireilut alkoivat Alexin ollessa 1,5 viikon vanha. Sen jälkeen karsin ruokavaliota, kunnes saimme tilanteen hieman rauhoittumaan eli iltaiset kipuitkut jäivät pois. Edelleen pojalla oli kuitenkin iho-oireita ja ilmaa vatsassa, joka valvotti öisin.
Seuraavaksi löysin tietoa histamiini-intoleranssista. Kaikki oireet täsmäsivät. Tämän jälkeen ruokavalioni supistui ennestään ja taas saatiin tilanne hieman paremmaksi.
Kauppareissut ja ruoanlaitto alkoivat muuttua tässä vaiheessa ahdistaviksi. En keksinyt mitään muuta syömistä kuin kana, riisi, kurkku, salaatti, mango, mustikka, kookosmaito ja viljat. Kana ja riisi tuli korvista ulos aika nopeasti.
Pojan tila pysyi aika vakiona. Satunnaisia lieviä mahakipuja oli edelleen, mutta sitten pojan jaloissa olevat ihottumat alkoivat pahenemaan. Itselläni oli todella vetämätön olo ja tuntui että voimat olivat vähissä jatkuvasti. Oli pakko keksiä miten imetysdieettiä jatketaan, niin että ruokailuun saisi taas iloa ja makua ja meidän molempien vointia paremmaksi.
Oma virheeni dieettaamisessa oli, että korvasin puuttuvat kalorit viljoilla ja rasvoilla eli käytännössä riisillä, kaurapuurolla ja oliivi- ja kookosöljyllä. Viljat ruokkivat elimistön tulehdustilaa, eikä niiden syöminen vienyt meidän kummankaan hyvinvointia eteenpäin.
Otin avukseni Googlen ja ravintoterapeutin. Löysin englanninkielisen nettivalmennuksen histamiini-intoleranssista parantuneelta henkilöltä. Ravintoterapeutin ja netttivalmennuksen avulla sain ruokavaliota laajennettua uusilla kasviksilla, yrteillä ja viljoilla. Uuden ruokavalion myötä Alexin vatsa rauhoittui myös ja yöunet paranivat. Tuloksia tuli jo kolmantena päivänä. Itselläni on energiaa huomattavasti enemmän kuin aiemmin ja salitreenikin lähti kulkemaan taas vanhaan malliin.
Kun lähtee laajentamaan imetysdieettiä, niin kannattaa kokeilla uutta ensin pienellä määrällä. Joskus käy niin, että pieni määrä on ok, mutta isompi aiheuttaa ongelmia. Itse pystyn syömään esimerkiksi yhden perunan, mutta suurempi määrä aiheuttaa pojalle vatsavaivoja. Yksikin peruna on kuitenkin noutopöydästä kivempi kuin ei yhtään. Sama tilanne meillä on sipulin ja paprikan kanssa. Pieninä määrinä ne ovat ok, mutta jo esimerkiksi puolikas sipuli aiheuttaa ongelmia.
Meidän dieettausvinkit
- Vuorottele eri raaka-aineita, niin että et syö suuria määriä yhtä raaka-ainetta. Siis esimerkiksi niin, että lisukkeena on yhdellä kertaa riisiä, toisella gluteenitonta pastaa ja kolmantena juureksia.
- Syö ainakin yksi kunnon salaatti päivässä.
- Käytä reippaasti yrttejä.
- Käytä marjoja joka päivä.
- Pyri laajentamaan dieettiä heti, kun saat lapsen oireet kuriin. Yritä pikkuhiljaa löytää 40 raaka-ainetta, joita voit vuorotella viikon parin aikana, niin voit olla varma, että oma suolistosi pysyy kunnossa.
- Pienikin määrä jotakin rakaa-ainetta on parempi kuin ei ollenkaan, ainakin oman pään kannalta, kun syömiseen kodin ulkopuolella voi suhtautua vähän rennommin 🙂
Jokainen vauva ja dieetti on tietysti erilainen ja pystyn kirjoittamaan vain omasta näkökulmastamme käsin, johon liittyy vahvasti histamiini-intoleranssi. Alla koostetta ruoka-aineista, joilla meidän ruokavalio saatiin palautettua järkeväksi.
Yrtit ja versot osaksi imetysdieettiä
Yrtit sisältävät paljon vitamiineja ja antioksidantteja. Ne ovat mainio lisä kenen tahansa ruokavalioon. Yrttejä on totuttu monessa perheessä käyttämään vain hippunen mausteina, näin oli myös meillä. Niitä kannattaa käyttää kuitenkin ainakin kourallinen tai potti päivässä, jotta saa täyden hyödyn irti. Yrtit ovat vähähistamiinisia, joten meidän tapauksessa niiden käytölle ei ole rajoitteita.
Käytän yrttejä mahdollisimman paljon tuoreena ja kypsentämättöminä ja täydennän valikoimaa tarvittaessa kuivatuilla yrteillä. Ostan viikon aikana yrttejä noin puskan päivää kohden ja sekoitan niitä salaatin joukkoon, ruoan ja leivän päälle sekä wokkien sekaan. Suunnitelmissa on lisäksi itse kasvattaa auringonkukan- ja herneenversoja.
Alla esimerkkejä mitä meidän ostoskoriin tarttui kaupasta tällä viikolla ja miksi.
Persilja sisältää fosforia, kalsiumia, rautaa, rikkiä, c-vitamiinia ja beetakaroteenia. Olen ikäni inhonnut persiljan makua, mutta nyt olen tottunut makuun. Hakkaan persiljan pieneksi silpuksi jonkin toisen yrtin kaverina ja heitän silpun oliiviöljyn kera ruoan tai salaatin päälle.
Ruohosipuli sisältää C-vitamiinia, rautaa, kalsiumia ja A-vitamiinin esiastetta karoteenia. Ruohosipuli käy oikeasti kaikkeen! Käytän ruohosipulia paljon salaatissa ja leivän päällä.
Meirami on vieraampi tuttavuus itselleni. Eri lähteiden mukaan se käy mainiosti kaali- ja herneruokien ja lampaan kaveriksi. Itse olen käyttänyt wokkeihin kypsennyksen loppuvaiheessa.
Herneenversot sisältävät lehtivihreää, vitamiineja, entsyymejä ja kivennäisaineita. Vaikka palkokasvit aiheuttaisivat oireita, niin usein niiden versot käyvät silti ruokavalioon. Herneenversot ovat herkullinen lisä salaatin ja leivän päälle.
Korianteri sisältää paljon eri vitamiineja. Löysin korianterin itse vasta viime vuonna, kun söin possun lihaa korianterin kera katukeittiöstä. Oli niin herkullista, että sen jälkeen on tullut silloin tällöin ostettua yrttiä itsekin. Nyt muistin yrtin taas ja potti meni hetkessä salaatin ja ruoan päällä silppuna.
Rosmariini sisältää mm. A-, B2-, B6- ja C-vitamiineja sekä rautaa, magnesiumia, sinkkiä, fosforia ja kalsiumia. On myös tutkittu, että rosmariini alentaa stressitasoa! Tykkään heittää rosmariiniä uunijuureksien päälle ja ruoan sekaan pannulle. Perinteisesti sitä käytetään liharuoissa ja kastikkeissa.
Juureksia viljan sijaan
En ole koskaan ollut mikään suuri juuresten ystävä. Nyt lähdin kokeilemaan ruoanlaitossa bataattia, naurista, punajuurta ja raitajuurta. Samalla otin porkkanan uuteen kokeiluun.
Olen ihastunut bataattiin! Ensimmäisillä syöntikerroilla tuntui, että pojan vatsa hieman oireili, mutta se saattoi olla sattumaakin. Kolmas kerta todensanoo eli sen jälkeen bataatti ei ole aiheuttanut mitään oireita.
Edellisellä kerralla kun söin paljon porkkanaa, helahti pojan naama aivan punaiseksi. Porkkanaa olen nyt käyttänyt pienen porkkanan kerrallaan, eikä siitä ole tullut oireita. Sattuman poistamiseksi onkin hyvä kokeilla yhtä ruoka-ainetta useampaan kertaan pieniä määriä, jos se vaikuttaa aiheuttavan vain lieviä oireita.
Punajuurta tai raitajuurta en ole ostanut koskaan ennen. Päädyin paistamaan punajuurta ohuina siivuina pannulla ja maustoin siivut suolalla ja pippurilla. Hyvää tuli! Lisäksi yritin tehdä punajuurisipsejä, mutta poltin koko pellillisen… Juureswokki onnistui vähän paremmin.
Herneet, pavut ja linssit testiin
Pavut ja herneet ovat poissa monen imettäjän ruokavaliosta. Näin oli myös meillä. Nyt olen kokeillut kikhernepastaa ja yllätys oli iloinen, kun siitä ei tullut pojalle emitään oireita. Mahdollisesti meillä palkokasvit ovat saattaneet olla väärä positiivinen ja oireiden aiheuttaja olikin muualla. Kaikkiin purkkituotteisiin kertyy histamiinia eli purkkihernekeitto meille ei käy edelleenkään, eikä valmiiksi liotetut herneet tai pavut.
Seuraavaksi kokeilin härkäpapurouhetta, eikä sekään aiheuttanut oireita. Härkäpapuhan ei itseasiassa ole edes papu vaan virnakasvi.
Lisäsin ruokavalioon myös linssit. Linsseistä saa muhennosta, keittoa tai proteiinilisää salaattiin. Linssit sisältävät myös paljon kuittuja, anttioksidantteja ja kivennäisaineita, joten ne ovat varsinaista terveysruokaa.
En tietenkään suosittele kokeilemaan palkokasveja, jos ne ovat aiheuttaneet rajuja oireita aiemmin. Muistutuksena nyt, että jokaisen tilanne on yksilöllinen ja pystyn kertomaan vain siitä mikä on toiminut meillä.
Tuoretta lihaa
Lihaan ja kalaan kertyy paljon histamiinia säilytyksen aikana. Tämän takia meiltä on käytössä poissa raakakypsytettävät lihat kuten naudanliha.
Kanaa ostan kaupasta vain, kun päiväystä on yli viikko jäljellä. Jos en käytä kaikkea kerralla, niin pakastan kerta-annoksina lopun lihan heti paketin avaamisen jälkeen. Mikäli kaupan hyllystä ei löydy sopivaa lihaa, niin pakastealtaasta löytyy usein ankan rintaa tai kokonainen broileri.
Kanan lisäksi saan tilattua lihakaupan kautta naudan sisäpaistia siten, että haen lihan teurastuspäivänä. Normaalistihan naudanliha tulee myyntiin vasta, kun sitä on raakakypsytetty kolmisen vikkoa. Siivutan paistin pihvipaloiksi ja yksittäispakastan ne. Sisäpaistista saa loistavan uunipaistin tai hyvän pihvin, kun se paistaa mediumina.
Jauhelihaa en osta lainkaan, koska jauhamisen jälkeen bakteeritoiminta lisääntyy lihassa ja histaminia kertyy nopeammin.
Proteiineista meillä on käytössä myös kananmunan keltuainen. Valkuainen aiheuttaa vatsaoireita pojalle, joten minä syön keltuaiset ja valkuaiset menevät miehen munakkaaseen.
Maitotuotteet kokeilussa
Meiltä oli pitkään poissa ruokavaliosta kaikki maitotuotteet, koska luulin ongelman aiheuttajaksi maidon proteiineja. Ongelma olikin hapattaminen, jonka seurauksena esimerkiksi jogurttiin kertyy paljon histamiinia. Tämän vuoksi myöskään kasvipohjaiset jogurtit eivät sovi meille.
Maitotuotteista olen palauttanut ruokavalioon voin. Lisäksi syön silloin tällöin pienen määrän feta- tai mozarellajuustoa, jos sitä on tarjolla vaikkapa lounaspöydässä. Kotiin ei tule fetaa ostettua, koska en mitenkään ehtisi syödä sitä ennen juuston pilaantumista. Pehmeissä juustoissa on vähemmän histamiinia kuin pitkään kypsytetyissä kovissa juustoissa.
Seuraavaksi kokeilulistalla on luomumaito tai kerma, kun saan muita testattavia ensin alta pois.
Pähkinät ja siemenet
Pähkinöissä on histamiinia. Macademia-pähkinöissä sitä on kuitenkin vähiten. Macademia ei meillä aiheuta oireita, joten uskalsin lisätä ruokavalioon pienen määrän hassel- ja pekaanipähkinöitä, joissa on myös histamiinia melko vähän.
Hampun siemenet käyvät myös hyvin histamiini-intolerantikoille. Ostin hampunsiemenproteiinia, joka on tehty idätetyistä siemenistä ja imeytyy paremmin kuin suoraan siemenistä tehty. Proteiinijauhetta on helppo lisätä smoothien sekaan tai vaikka keittoon.
Seuraavaksi testissä on pinjansiemenet.
Viljat
Kaikki viljat nostavat elimistön matala-asteista tulehdustilaa, siksi niillä ei pidä korvata poisjätettäviä ruoka-aineita. Matala-asteinen tulehdus liittyy moniin yleisiin sairauksiin, kuten diabetekseen ja sepelvaltimotautiin. Viljojen kanssa on hyvä syödä marjoja tai salaattia, joilla on tulehdusta lieventäviä ominaisuuksia.
Uusina viljoina olen lisännyt tattari-, amarant- ja hirssihiutaleet, joista keitän puuroa itselle ja pojalle. Lisäksi aion testata tattarista ja amarantista tehdyt nuudelit.
Olen lisännyt gluteenittomien viljojen käyttöä, koska ne ovat suolistolle ystävällisempiä kuin vehnä, ohra ja ruis. En halua kuitenkaan menettää elimistöni kykyä käsitellä ruista, joten syön säännöllisesti siivun ruisleipää. Tuore ruisleipä ja nokare voita on muutenkin vaan niin hyvää…
Enemmän marjoja
Marjat sisältävät runsaasti kuituja, vitamiineja ja laskevat elimistön matala-asteista tulehdustilaa. Muutama desi päivässä voi tuoda jo merkittävän osan päivän c-vitamiinin ja kuidun tarpeesta.
Marjoista mustikka on sopinut meille kokoajan. Mustikkaa menee meillä puuron päällä ja smoothieissa viikossa varmaan puolisen kiloa. Mustikka sisältää paljon kuitua ja e-vitamiinia. Tutkimuksien mukaan mustikalla on vaikutuksia verisuonten ja silmien terveyteen. On myös viitteitä mustikan hyödyistä muistiin. Todellista terveysruokaa siis!
Puolukka aiheuttaa meillä isossa määrin vatsavaivoja pojalle, mutta ruokalusikallinen minun syömänä on ihan ok. Puolukka sisältää C- ja E-vitamiinia, mangaania, kuitua ja paljon polyfenoleita. Runsaasti polyfenoleita sisältävän ruokavalion on todettu vähentävän muun muassa sydän- ja verisuonisairauksia. Pienestäkin määrästä puolukkaa on siis varmasti hyötyä!
Puuron päällä meillä mene myös tyrniä. Tyrni sisältää runsaasti C- ja E-vitamiinia. Tutkimuksissa on tyrniä syövillä havaittu positiivisia muutoksia veren seerumin rasvoissa ja rasvaliukoisissa yhdisteissä.
Neljäntenä marjan meillä käytetään karpaloa sekä marjana että mehuna. Karpalo ehkäisee suoliston tulehdustilaa, sen polyfenolit ja muut yhdisteet suojelevat suoliston bakteeriyhteisöjä. Koska histamiini-intoleranssi liittyy vahvasti suoliston hyvinvointiin ja bakteereihin, niin karpalo on hyvä lisä ruokavalioon.