Meidän koti pääsi taas esille lehteen. Tällä kertaa Savon Sanomat teki jutun, joka ilmestyi printtilehdessä että verkossa. Alunperin oli tulokulmaksi sovittu älykoti ja siihen liittyvät ratkaisut. Ehkä olisi jo pitänyt oppia, että huomion vie kuitenkin meidän olohuonetta peittävä tatami 🙂
Jutun otsikoksi tulikin Kylässä: Ilmajoogaliinat katossa, tatami olohuoneessa, sään kertova jääkaappi ja violetti makuuhuoneen seinä – ne tekevät tämän kuopiolaisparin unelmakodin (koko juttu näkyy vain tilaajille).
Juttuun liittyen tuli myös toinen julkaisu verkkoon otsikolla: Voinko kerrostalokotiin perustaa jumppatatamin tai rokkibändin treenitilat? Asiantuntija vastaa! (koko juttu näkyy vain tilaajille).
Juttu tuli muutamaa päivää myöhemmin luettavaksi myös Karjalaiseen (myös vain tilaajille): Tatami ja älylaitteet kuuluvat kuopiolaisten Joanna Niinisen ja Mika Hoffrenin haaveiden kotiin: ”Jääkaapin kanssa juttelemme englanniksi vaikka säästä”
Meidän kaupunkikoti on todellakin kustomoitu meille. Näkymää hallitsee iso tatami, seinä on täynnä treenaamiseen tarkoitettuja aseita ja älykkäitä härpäkkeitä on vähän joka huoneessa.
Tatami on mainio paikka treenata, venytellä ja joogata. Monesti aukaisen illalla television ja menen roikkumaan ilmajoogaliinaan ja teen yksinkertaisia joogaliikkeitä samalla, kun katson televisiota. Tatami on myös pojan lempipaikka, siinä saa juosta ympyrää niin paljon kuin jaloista lähtee, eikä haittaa jos vähän muksahtaa nurin.
Pojalle on tatamille laitettu oma ilmajoogaaliina, josta hän osaa pujottaa kädet läpi ja pyöriä ympyrää liinan varassa. Viime kuussa hän oppi myös keinumaan juoksemalla eteenpäin kädet liinan läpi ja nostamalla sitten jalat ilmaan. Pojalla vierähtää tatamilla telmiessä siis tovi jos toinenkin.
Kuvia meidän kodista löydät aiemmin kirjoittamastani jutusta Ihanaa olla kotona sekä Tatamia ja älylaitteita – kotona on hyvä olla.
Miksi älykoti?
Olemme molemmat innostuneet uusista teknologioista ja tavoista helpottaa arkea älykkäillä ratkaisuilla. Minusta on mukavaa ottaa käyttöön uusia laitteita ja tutkia miten ne toimivat. Pyrimme aina ostamaan laitteita joille on oikeasti käyttöä ja jotka ovat laadukkaita, jotta käyttöikä olisi mahdollisimman pitkä.
Vanhaa kerrostaloasuntoa ei voi muuttaa kokonaisuudessaan älykodiksi, koska tietenkin lämmitys, ilmanvaihto yms ovat riippuvaisia taloyhtiön ratkaisuista. Meidän älykodin ratkaisut ovat siis itsenäisiä laitteita, joista hieman listaa alla.
Samsung Family Hub jääkaappi näytöllä: jääkaapista on näppärä tarkastaa aamulla kalenteri ja säätiedot. Jääkaappi ottaa kuvan sisällöstä aina kun ovi suljetaan, joten kaapin sisällön voi tarkastaa puhelimella, jos kaupassa iskee totaalinen muistikatko.
Etäohjattava uuni: uunissa on valmiit reseptit, joita voi hyödyntää ruuan valmistuksessa. Uunin voi esimerkiksi laittaa pois päältä puhelimella. Näppärää jos tv:ssä on menossa lempisarja ja ajastin on jäänyt laittamatta päälle, mutta virran voisi jo katkaista, koska ruoka saa hautua jälkilämmöllä.
Liesituuletin ja liesitaso, jotka keskustelevat keskenään: liesituuletin ei koskaan jää laittamatta päälle, koska se käynnistyy automaattisesti ja säätää tehoaan käryn mukaan. Kun lieden sammuttaa, niin liesituuletin pyörii vielä jonkun aikaa ja sammuu sitten itsekseen.
Automaattisesti veden tulon katkaiseva hana astianpesukoneelle: hana ei koskaan unohdu auki, koska se menee automaattisesti kiinni neljän tunnin kuluttua avaamisesta.
Älykäs valaistus: meidän valaistus on toteutettu Philips Hue-valoilla, joita voi ohjata kännykällä ja ohjelmoitavilla kaukosäätimillä. Eteisessä ja keittiössä valot toimivat liiketunnistimilla ja syttyvät himmeinä yöaikaan ja päivällä kirkkaampana, jos valoa ei ole riittävästi. Aamuisin pojalle syttyy automaattisesti himmeä vihreä valo, joka kertoo, että sängystä saa nousta ylös leikkimään.
Robotti-imuri: robotti-imurit hoitavat imuroinnin meidän kaikissa kodeissa. Lattiapinnat täytyy toki siivota leluista ja ylimääräisistä tavaroista, jotta imurit eivät jää kiinni. Vehkeet ovat melko äänekkäitä ja ne on tarkoitettukin käytettäviksi silloin kun väki ei ole paikalla. Imurointijälki on Roomban-roboteissa todella hyvä.
Keittiöpuutarha: keittiön nurkassa on Tregrenin vesikiertoinen pöytäpuutarha, jonka asetuksia hoidetaan kännykkäappsilla. Sijoitan vehkeeseen kaupasta ostetut yrtti- ja salaattiruukut, jotka säilyvät hyvinä ja kasvavat ilman lannoitteita jopa pari kuukautta.
Millaisia älykkäitä ratkaisuita sinun kodistasi löytyy tai suunnitteletko jonkin järjestelmän hankintaa?
FinInTirol sanoo
Mielenkiintoinen lista älylaitteista. Taidan olla jurakauden kasvatteja sillä itselleni yksinkertaisinta ja helpointa on käyttää valoja yksinkertaisesta seinäkytkimestä, naps ja naps. Ei tarvitse montaa kännykän tai kaukosäätimen näppylää näppäillä.Sään näkee nopeasti ikkunasta tai sitten tarkempaa tietoa tarvitessa Forecasta. Kalenteri kulkee mukavammin mukana kännykässä kuin jääkaapissa 🙂 Valojen liiketunnistin on helpotusta, ne ottaisin myös jurakaudelle.
Vaikka olenkin jurakaudelta niin tuo liesituuletin on kyllä toimintoja helpottava. Jääpi ainakin yksi napsaus pois ja mikä parasta ei unohdu kokonaan käyttäminen. Automaattinen veden katkaisu on myös erinomainen toiminto kuten olisi myös liesien yms. sähkölaitteiden, jotka päälle jäädessään voivat aiheuttaa vahinkoa.
Hei ja aivan mahtava on tuo robotti-imuri. Sellainen saa tulla tänne vaikka heti. Taloudenhoitorobotti olisi muuten ihan lyömätön vekotin. Hommaisin sellaisen heti vaimolleni lahjaksi, en siksi, jotta ruoka olisi huonoa, mutta hän voisi tehdä jotain mielekkäämpää 🙂
Tuo Tegrenin yrttiboksi olisi myös ihan paikallaan. Monesti osat yrteistä kuihtuu aika nopeasti
Joanna sanoo
Mulle kävisi myös sellainen taloudenhoitajarobotti! Siivoaminen on about se viimeinen asia, joka minun mieleen juolahtaa. Mulla jäi melkein aina tuo tiskikoneen hana auki. Se saattaa olla syynä, että mies asennutti samanlaisen systeemin mökille… 😀
Nadine sanoo
Olisi ihanaa asu älykodissa! Millä tässä nykyisessä kämpässä ei ole edes astianpesukonetta, vaikka talokin on aivan uusi.
Joanna sanoo
Apua, mä en selviäisi ilman astianpesukonetta järjissäni. Tuntuu, että jo siinä koneen tyhjentämisessä ja täyttämisessä on työtä tarpeeksi. 😀
Eila sanoo
En ole kovin tekninen ihminen ja liian monimutkaiset laitteet kuten digitaalinen mikroaaltouuni saavat aikaan vain ahdistusta! Mutta tuosta Roomba-robotti-imurista olen kiinnostunut! Pitääkö matot ottaa pois lattialta, soveltuuko pieneen asuntoon, jossa tuhottomasti huonekaluja ja ennemmin ison tyhjän lattian juttu?
Joanna sanoo
Roomba imuroi sujuvasti myös matot, joitakin mattoja voi rullailla kulmista matosta riippuen. Toki pitkähapsuiset matot voi olla ongelma, jos hapsut ovat niin pitkiä, että imurin sisällä pyörivä rulla voi imaista ne sisäänsä. Osaa väistellä estellä ja etsiä kulkureittiä huonekalujan seassa. Itse tykätään nostella esim. keittiönpöydän tuolit pois tieltä, jotta imuri saa paremmin otettua pöydän alusen, mutta pyörisi tuolienkin seassa. Puhelimen laturin paksuiset johdot on enemmän ongelma kuin huonekalut, itselläni saattaa unohtua kaapeleita joskus imurin ulottuville ja se löytää ne varmasti joka kerta…
jowi sanoo
Paljon älyä saa myös kerrostaloon! Itselle nousee heti kysymyksiä, esim jos olen myöhään aktiivinen niin himmeät valot ajan mukaan väsyttäisi kun silloin ehkä kaipaisi niitä kirkkaita valoja tai ainakin meidän liesituulettimen huuto on välillä todella triggeröivä ja silloin ei jaksaisi odottaa kun sen sulkee että melu loppuisi 😀
Joanna sanoo
Valot saa ohjelmoitua kännykkä appsilla toimimaan halutusti 🙂 Meillä himmennys on päällä vain liiketunnistimilla toimivissa valoissa eli esim. olohuoneessa palaa aina valot samalla kirkkaudella ellei niitä itse säädä puhleimesta tai valkkaa toista valaistus tilaa kaukosäätimestä. Tuo himmennys on kiva, jos yöllä tarvitsee hyppiä ylös, niin ei tarvitse häikäistyä eikä myöskään kävellä pimeässä. Liesituulettimen saa napista kiinni painamalla, jos sen kanssa hermo menee kesken kaiken. Itse tykkään antaa sen hurista omia aikojaan.