• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Etusivu
  • Älykoti
    • Älylaitteet
    • Piha
  • Lifestyle
    • Perhe
    • Vauvavuosi
    • Raskausaika
    • Yrittäjyys
  • Viherkasvit
  • Suosittelen
  • Yhteistyö
  • Rekisteriseloste

Älykodin avaimet

Arjen älyratkaisut

Olet täällä: Alkuun / Älykoti / Älylaitteet / Tregren T6 – Pöytäpuutarhurin märkä unelma

Tregren T6 – Pöytäpuutarhurin märkä unelma

06/02/2020 by Joanna

Olen haaveillut pitkään pöytäpuutarhasta, josta saan yrtit ja salaatit tuoreena ruokapöytään. Olenkin vilkuillut sillä silmällä erilaisia vesiviljelylaitteita jo jonkin aikaa ja päädyin nyt hankkimaan Tregrenin T6 -pöytäpuutarhan.

Edellisessä blogipostauksessani kerroinkin, että yrttien käyttö ruoanlaitossa on meillä kasvanut puskaan päivässä. Kun jääkaapin vihanneslokero ei tahtonut mennä enää kiinni, niin pöytäpuutarhan hankinta oli erittäin ajankohtaista.

Tregren T6

Tregren T6 pöytäpuutarhan paketti

Pöytäpuutarhan merkiksi valikoitui kotimainen Tregren. Vaatimuksena oli siisti ulkoasu, järkevä koko (kasvamaan sopii kuusi yrttiä yhtäaikaa) ja että laitteeseen voi laittaa siemeniä tai kaupan salaattipuskia kasvamaan.

Tregren seed pods
Kasveja voi kasvattaa ruukuissa tai siemen ”podeissa”.

Tredgrenin kokonaisuus on tyylikäs. Puutarha meni meillä keittiön pimeintä nurkkaa valaisemaan. Valitsin keskikokoisen T6 mallin, tarjolla olisi ollut myös pienempi T3 ja suurempi T12.

Puutarhaa ohjataan sen omalla kännykkäapilla. Luin etukäteen arvosteluita, joissa moitittiin appia, mutta petyin silti. Apsissa on todella paljon ongelmia. Esimerkiksi, jos appsiin liittää useamman pöytäpuutarhan ja muuttaa laitteessa kasvatettavia kasveja, niin muutokset tulevat kaikkiin puutarhoihin.


Meidän unnamed kitchen garden. Jos puutarhaa perustaessa ei huomaa nimetä laitetta, niin sitä ei pysty tekemään jälkikäteen.

Led kasvilamppu

Puutarhan lamppu kootaan naksauttamalla osat yhteen. Hyvä idea, mutta jo paketista vedettäessä yläosan osat irtosivat toisistaan. Kokoaminen ei ollut rakettitiedettä, mutta onnistuin pyöräyttämään yhden osan silti väärinpäin, jolloin lampun koko teho ei tullut käyttöön ensimmäisellä viikolla.

Puutarhan ollessa käytössä lamppu ei syttynyt ensimmäisenä aamuna uudelleen. Syyksi paljastui kosketushäiriö, lamppu lähti toimimaan, kun painoin varren osia paremmin yhteen.

Appsilla saa ajastettua mihin aikaan lamppu on päällä. Meillä lamppu palaa 15 tuntia. Appsista löytyy paljon erilaisia valmiita ohjelmia, jotka vaikuttavat lähinnä lampun palamisaikaan, mutta niiden asetuksia ei pääse näkemään mistään. Meillä valo heijastuu makuuhuoneeseen, joten oli helpompi luoda oma ohjelma, kuin lähteä etsimään sopivaa valmista ohjelmaa.

Kuihtuva basilika

Muutaman päivän jälkeen basilika oli nuukahtanut ja salaatti kuolemassa. Mikä vialla?

Kun olin kasannut laitteen, niin pumppu oli päässyt irtoamaan kasvatusaltaan pohjasta. Pumppu mötkötti vesialtaan pohjalla, jossa se pyöritteli vettä yksinään.

Pumpun korjaus ei edelleen pelastanut tilannetta, koska olin epähuomiossa laittanut ruukun pumpun reiän päälle, jonka vuoksi vesi jäi ruukun pohjaan, eikä päässyt kasvatusaltaaseen. Tässä olisi hyvä olla jokin pieni koroke, että näin ei pääsisi käymään tai vesi voisi tulla altaan sivusta eikä pohjasta. Hieman epäkäytännöllistä suunnittelua.

Koska puutarhani oli tässä vaiheessa hieman kärsinyt, niin muutin pumpun pumppaamaan 20 sekuntia vettä kasvatusaltaaseen kerran tunnissa oletuksena olevan kymmenen sekunnin sijaan. Lopputulemana oli, että vajaan viikon päästä thaibasilika ja ruohosipuli olivat homeessa.

Asetuksien vaihtaminen vaati useaan otteeseen toiminnon valitsemista appsista, jotta lamppu syttyi muutoksen jälkeen. Varuilta käytin myös puutarhaa irti pistorasiasta, koska lukemissani arvosteluissa se auttoi saamaan valon oikeaan aikaan.

Kokemuksia pöytäpuutarhasta

Kaupan yrtit ovat pysyneet hyvin hengissä laitteessa ja itseasiassa lähteneet kasvuun pelkän hengissä pysymisen sijaan. Yrttien käyttö on kivaa kun niitä voi napsia hellan vierestä helposti ja kasvua on mukava seurata. Sisustuksellisestikin yrttitarha näyttää kivalle.

Laite on tyylikäs kokonaisuus, jossa on hyvä idea. Valitettavasti toteutus tuntuu keskeneräiselle. Toivottavasti seuraavassa versiossa lapsukset on korjattu ja appsiin tulee päivityksiä.

Pöytäpuutarha keittiössä

Tässä vaiheessa laite ei vielä yllä unelman tasolle, mutta onneksi sen käyttö on melko helppoa perustamisen jälkeen. Laitteeseen lisätään vain vettä ja kolmen viikon välein vesi vaihdetaan ja lisätään ravinnetta.

Appsi muistuttaa veden vaihdosta ja lisäyksestä, mutta vain ennalta asetettujen arvojen mukaan. Laitteessa ei ole anturia, joka mittaisi onko vesisäiliön vesi oikeeasti tyhjenemässä vai ei. Anturin puuttuessa itse kaipaisin mittatikkua ja reikää kastelukannun nokalle, jotta vettä voisi lisätä oikean määrän nostamatta kasvuallasta vesialtaasta.

Kuten tekstistä voi arvata, niin minulla on aika ristiriitaiset tunteet laitteesta. Eniten käytössä häiritsee se, ettei veden määrää näe kuin nostamalla kasvatusallasta. Laitteessa on paljon lapsuksia, mutta toisaalta se ajaa asiansa ja on ihana nähdä yrttien kukoistavan keittiön nurkassa.

Parin kuukauden jälkeen….

Kuvassa olevat yrtit ovat saaneet olla vesiviljelyssä nyt reilun kuukauden. Pakkasin laitteen mukaan mökillemme, jossa puutarha on saanut olla ikkunan edessä. Lisävalo sai yrtit kasvamaan ja kukkimaan. Hoitona on ollut litra vettä joka toinen päivä ja kerran viikossa lannoitetta.

Tutustu myös Plantuin älypuutarhaan:
Plantui älypuutarha – yrttejä, salaatteja ja kukkia ympäri vuoden

Artikkeli on alunperin julkaistu 6.2.2020. Artikkelia on päivitetty 19.4.2020.

Kategoriassa: Älylaitteet Avainsanoilla: arvostelut, pöytäpuutarha

Viimeisimmät blogitekstit

Mökki ikkunaremontin jälkeenj

Mökki-ikkunat nykyaikaan – hirsimökin ikkunaremontti ja uusi ovi

Kaupallinen yhteistyö Elton Oy & Pihla Group Oy Mökki-ikkunat päivitettiin pienessä hirsimökissämme nykyaikaisiin Pihlan B-malli-ikkunoihin. Ikkunaremontti hoitui ammattilaisten käsissä sujuvasti …
Lue lisää
Oura-sormus

Kokemuksia Oura-älysormuksesta – Gen 3 malliin päivitys

Sain Oura-sormukseni 2018 vuoden marraskuussa puolen vuoden odotuksen jälkeen. Pieni kapistus kerää yllättävän paljon tarkkaa dataa, unen ja palautumisen mittaus …
Lue lisää
Laikkuvehka Lipstick pöydällä

Aglaonema Lipstick – Laikkuvehka on näyttävä, mutta vähään tyytyvä

Laikkuvehkat ovat loistavia huonekasveja, ne ovat kauniita, suurilehtisiä ja värikkäitä kasveja, mutta tyytyvät melko vähään valoon ja viihtyvät pohjoisikkunallakin. Kasvin …
Lue lisää
Syngonium Mango Allusion

Muulinkorvat valtasivat talon – Syngonium podophyllum

Ikkunallani on napottanut Syngonium podophyllum eli tuttavallisesti muulinkorva jo vuosia. Nyt vasta tajusin miten monimuotoinen kasvi voi ollakaan! Muulinkorvia on …
Lue lisää

Tekoälytaide – Midjourney avautui betatestaajille

Tekoälytaideohjelma Midjourney avautui beta-testaajille joitakin viikkoja sitten. Kyseessä on tekoäly, joka tuottaa kuvia annettujen sanojen pohjalta. Ensimmäiset kokeilut olivat hilpeitä, …
Lue lisää
Maitokiisseli jogurttiannos

Maidoton jogurtti maitokiisselistä

Itsetehty maidoton jogurtin korvike maistui itselle ja lapselle. Kun allergiat rajoittavat valmiiden ruokien ostamista, niin on välillä oltava hieman luova, …
Lue lisää

Lukijan vuorovaikutus

Kommentit

  1. Mika Hoffren sanoo

    23/01/2021 13:22

    Oma puutarha keittiön pöydällä ympäri vuoden on loistava, ai miten kiva siitä on ottaa makkaraperunoihin salaatin lehden ja nautiskella sen jälkeen terveellisestä ruuasta joka on itse kasvatettu lämmöllä ja rakkaudella 🙂

Ensisijainen sivupalkki

Joanna

Joanna Niininen Toimitusjohtaja, äiti ja yritysvalmentaja. Hurahtanut teknologiaan, älykodin ratkaisuihin, joogaan ja taistelulajeihin.
Lue lisää minusta.

Seuraa minua somessa

Facebook Älykodin Avaimet LinkedIn Instagram Älykodin Avaimet blogit.fi

Viimeisimmät artikkelit

  • Mökki-ikkunat nykyaikaan – hirsimökin ikkunaremontti ja uusi ovi
  • Kokemuksia Oura-älysormuksesta – Gen 3 malliin päivitys
  • Aglaonema Lipstick – Laikkuvehka on näyttävä, mutta vähään tyytyvä
  • Muulinkorvat valtasivat talon – Syngonium podophyllum
  • Tekoälytaide – Midjourney avautui betatestaajille

Kategoriat

Älykoti kategoria Lifestyle kategoria

Avainsanat

arvostelut histamiini-intoleranssi kaupallinen yhteistyö kirje lapselleni Kuopio letut mediaosumat Philips hue valot pukeutuminen pöytäpuutarha remontti reseptit Sollertis WordPress

Yhteistyössä

Sollertis

Somestrategia - opas yrittäjälle

Easylinehost Finland

Mainos

Copyright ©2020 · Joanna Niininen · Powered by Sollertis

← Imetysdieetti – äidin ruokavalion laajentaminen ← Me tullaan teille syömään