• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Etusivu
  • Älykoti
    • Älylaitteet
    • Piha
  • Lifestyle
    • Perhe
    • Vauvavuosi
    • Raskausaika
    • Yrittäjyys
  • Viherkasvit
  • Suosittelen
  • Yhteistyö
  • Rekisteriseloste

Älykodin avaimet

Arjen älyratkaisut

Olet täällä: Alkuun / Älykoti / Älylaitteet / Plantui älypuutarha – yrttejä, salaatteja ja kukkia ympäri vuoden

Plantui älypuutarha – yrttejä, salaatteja ja kukkia ympäri vuoden

07/02/2022 by Joanna

Plantui älypuutarha heräsi henkiin keittiöni pöydällä jouluaattona. Älypuutarha oli kovasti odotettu joululahja puolisoltani. Puutarhan kasaus sujui paketin päällä olleiden ohjekuvien mukaisesti noin vartissa. Tästäkin eniten aikaa meni ruukkupakkausten aukomiseen ja ruukkujen irrottamiseen toisistaan. Ensikosketus puutarhaan teki jo vaikutuksen, kotimainen pöytäpuutarha on tyylikäs ja viimeistelty kokonaisuus.

Plantuissa kasvien kasvattaminen on siistiä ja vaivatonta. Puutarhassa ei käytetä lainkaan multaa, vaan siemenet asetetaan kasvamaan Plantuin kapseleissa. Puutarhan alla on vesisäiliö, josta kasvit saavat ravinteet ja veden. Puutarhan yläosan kasvilamput valaisevat taimia aina optimaalisesti kasvuvaiheen mukaan.

Plantui älypuutarha juuri käynnistettynä kynttilänvalossa.
Plantui älypuutarhani käynnistyi jouluaattona.

Plantui älypuutarha

Plantuin puutarhasta on kaksi versiota. Toisessa voi kasvattaa kerrallaan kolmea ja toisessa kuutta kasvia. Molemmissa on pyöreä tyylikäs muoto ja samat älytoiminnot.

Smart Garden 6 malliin mahtuu kolme litraa vettä. Litraa kohden lisätään aina yksi lusikallinen ravinnetta mukana tulevalla mittalusikalla. Ravinteita tulee jokaisen kasvukapselin mukana, niitä ei tarvitse ostaa erikseen.

Puutarhan ”hattuosaa” nostetaan erillisillä palikoilla ylöspäin kasvien kasvuvaiheen mukaan. Paketin mukana tuli kaksi varsiosaa, jotka tulivat käyttöön jo ensimmäisen kuukauden aikana.

Oletko kiiinnostunut hankkimaan Plantui älypuutarhan tai kaipaako puutarhasi uusia kapseleita? Käytä koodia alykodin10 saadaksesi -15% alennusta ostoksistasi osoitteessa www.plantui.com

Korianterin siemenkapseli
Siemenkapselit leikataan irti toisistaan, poistetaan kansi ja asennetaan Plantuin reikään.
Asian Herbs-tuotepaketin ruukut asetettuna Plantuin puutarhaan.
Asian herbs-kasvipaketti ladattuna älypuutarhaan. Seuraavaksi hattu päälle ja puutarha seinään.

Meidän perheen tarpeisiin halusin isomman puutarhan, koska minulle oli tärkeää saada perheen ruokavalioon sellaisia kasveja, joita ei lähikaupasta aina löydä. Taustalla on poikamme useat ruoka-aineiden yliherkkyydet ja niistä johtuva rajoittunut ruokavalio.

Mikä tekee puutarhasta älykkään?

Plantuin puutarha on täysin automatisoitu, joka tekee kasvien kasvattamisesta helppoa. Älykkään puutarhasta tekevät täysin automatisoidut toiminnot valaistuksen ja kastelun suhteen. Tämän puutarhan kanssa et tarvitse vihreää peukaloa tai mitään muutakaan sormea.

Jos emmit pöytäpuutarhan ostoa sen vuoksi, että et onnistu kesällä edes salaatin kanssa, niin Plantuin älypuutarha on sopiva valinta. Sinun tehtäväksi jää nostaa laitteen kansiosaa jatkopalikoilla, kun kasvit ovat yltämässä lamppuihin asti. Ja tietenkin lisätä ravinnetta ja vettä kasveille.

Vesisäiliö tulee täyttää viimeistään silloin, kun laitteen pumppu alkaa pitämään kovempaa ääntä. Yksinkertaistettuna, kun pumppu rohisee, niin lisäät kaksi lusikallista ravinnetta kasteluaukkoon ja kaadat perään kaksi litraa vettä. Mitä suurempia kasvit ovat, sitä enemmän ne tietenkin kuluttavat vettä.

Keittiöpuutarhan taimet kasvoivat terhakasti.
Älypuutarha antaa taimille aina oikeanlaista valoa, ravinteita ja kastelee sopivasti.

Miten Plantuin valoja hallitaan?

Plantui Smart Garden 6 valoja hallitaan käyttämällä kättä laitteen hatun keskikohdan päällä. Smart garden 3 -mallissa painetaan nappia valohatun alla.

Alla olevat ohjeet ovat malliin 6, mutta sama idea toimii valohatun nappia painamalla mallissa 3.

Plantuille määritetään nukkumaanmenoaika pitämällä kättä laitteen päällä, kunnes valot vilkuttavat ja sitten sammuvat. Tämän jälkeen laitteen valot pysyvät sammuneina kahdeksan tuntia ja pumppu kymmenen tuntia. Laite sammuttaa jatkossa valot aina samaan aikaan.

Jos haluat puutarhan syystä tai toisesta pimeäksi päiväsaikaan, niin käytät kättä laitteen päällä ja valot sammuvat. Valot syttyvät uudelleen samalla tavalla koskettamalla.

Pitämällä kättä laitteen päällä kymmenen sekunnin ajan, voit asettaa laitteen lomatilaan, jolloin se säätää valaistusta ja kastelua pienemmäksi.

Taimet lähtivät kasvuun nopeasti Plantuissa.
Kahden viikon kuluttua puutarhan käynnistyksestä taimet ponnistivat kasvuun jo terhakkaasti. Huomioithan, että Plantui ei suosittele asettamaan laitetta ikkunalle, koska kasvit voivat saada liikaa valoa ja kuivua. Suomen pimeässä talvessa tämä ei kuitenkaan taida olla ongelma.

Asian herbs -kasvipaketti

Plantuilta on saatavilla valtava valikoima erilaisia syötäviä kukkia, salaatteja, versoja, chilejä, tomaatteja… Lisäksi saatavilla on tyhjiä kapseleita, joissa voi kasvattaa kasveja omista siemenistä. Pyysin pukin konttiin puutarhan mukaan Asian herbs-tuotepaketin, joka vaikutti helpolle, maukkaalle ja sopivan eksoottiselle kasvatettavalle.

Asian herbs -tuotepaketti sisältää kuusi aasialaisessa keittiössä käytettyä salaattia / yrttiä. Näistä osa oli minulle tuttuja ja osa täysin vieraita. Tuotepaketissa tuli jokaista eri kasvia kolme ruukkua. Latasin ensimmäiselle käynnistyskerralle yhden jokaista eli kasvatukseen lähti sinappikaali wasabina, komatsuna, thaibasilika, paksoi, tatsoi ja korianteri.

Tein pienen virheen asettelussa ja laitoin thai basilikan paksoin ja komatsunan väliin, jotka molemmat ovat suurilehtisiä salaatteja. Basilika iti hieman myöhemmin kuin muut ja suurilehtiset salaatit ehtivät kasvattaa omat lehtensä valon eteen. En huomannut asiaa, koska basilika oli ikkunaan päin ja jäi piiloon katseelta. Seuraavalla startilla aion laittaa basilikan kasteluaukon viereen, jotta sille jää enemmän tilaa kasvaa.

Plantui Asian Herbs -paketista kasvatettujen kasvien lehtiä.
Komatsunan, paksoin ja tatsoin lehdet ovat rapeita ja mehukkaita. Kuvassa tatsoin lehti on huomattavasti kahta kaveria pienempi, mutta se johtuu osaltaan siitä, että ennätimme syödä isoimmat lehdet ennen kuvaamista. Tatsoi on kuitenkin selkeästi pienempikasvuinen kuin paksoi ja komatsuna. Näistä kolmesta alkoi saada aika nopeasti lehtiä naposteltavaksi ja ne ovat maistuneet hyvin myös kaksivuotiaallemme.

Sinappikaali wasabinan lehdissä on kivasti potkua ja ne käyvät hyvin salaatin joukkoon. Kasvi on uusi muunnosta rucolasta ja kulkee myös nimellä wasabi rucola. Sinappikaalit ovat samaa kasvia, jonka siemenistä tehdään sinappia. Sinapista en ole koskaan oppinut pitämään, mutta sinappikaalia syön kyllä mielelläni!

Älypuutarha on kuin vihreä keidas talvista maisemaa vasten.
Vasemmalla edessä sinappikaali, oikealla korianteri.

Komatsuna eli vihannessinappi on japanilainen kaali, jonka raikkaasta mausta voi löytää pinaattia ja sinappia. Kasvia syödään raakana, paistettuna, pikkelöitynä, keitettynä ja keitoissa.

Thaibasilika on kotoisin Intiasta, mutta sitä käytetään yleisesti Thaimaassa. Mausta voi löytää hieman anista. Thaibasilika sopii täydellisesti itämaisiin ruokiin chilin ja curryn kaveriksi.

Paksoi eli pinaattikiinankaali on Kiinassa ja Kaakkois-Aasiassa runsaasti käytetty vihannes. Lehtiä käytetään salaateissa sekä pannulla paistettuna ja höyrytettynä muiden vihannesten kanssa. Paksoi sisältää runsaasti A-, C- ja K-vitamiineja.

Plantui älypuutarhasta kurkottelevat vihannekset lampun lisäksi kohti ikkunan valoa.
pöytäpuutarhasta kasvavat lehdet piristävät ikkunasta näkyvää talvista maisemaa. Kuvassa etualalla tatsoi, taustalla paksoi.

Tatsoin rapeissa lehdissä on kaalin maku ja sitä kutsutaan Japanissa vitamiinivihannekseksi. Tatsoi sisältää runsaasti C-vitamiinia, karotenoideja, foolihappoa, kalsiumia ja kaliumia.

Korianteri on maustekasvi, joka selkeästi jakaa ihmisiä. Osa rakastaa sitä ja osa inhoaa. Itse kuulun ensimmäiseen joukkoon. Tykkään ripotella silputtua korianteria reilusti mausteeksi ruokien päälle. Maultaan se sopii hyvin yhteen thaibasilikan kanssa.

Etualalla kasvamassa komatsuna Plantui Smart Garden 6-mallissa.
Etualla kasvaa komatsuna, keskellä varjoon jäänyt thaibasilika.

Versokasvatusta miniversotarjottimella

Ensimmäiset aasialaiset herkut pisteltiin vauhdilla menemään, koska puutarhan valtasivat kaupan ruukkusalaatin mukana tulleet kirvat. Ruukkusalaatti pötkötteli vedessä toisella puolen pöytää, mutta vihreät pikku – jätetään sanomatta mitkä – löytävät kyllä herkut pöydän toisesta päästä.

Oli siis seuraavan kokeilun aika – versokasvatus testiin! Olen aiemmin kasvattanut versoja Heimgardin kasvatusalustalla, joten puuha oli tuttua. En kuitenkaan osannut odottaa miten reippaasti versot kasvavat Plantuissa. Lannoitus ja valo saavat todella versot villiintymään. Versot ovat todella terveellisiä, sillä ne sisältävät tutkimusten mukaan paljon enemmän vitamiineja kuin aikuiset kasvit.

Plantuin versokasvatukseen on valmiita siemenpusseja.
Versokasvatukselle on Plantuissa neljä eri lokeroa, joihin kylvin jokaiseen eri siementä. Isoissa pusseissa siemenet ovat pienissä annospusseissa, joista kustakin riittää yhteen neljäsosaan.
Plantuin älypuutarha versokasvatumoodissa
Versokasvatusta varten Plantuihin vaihdetaan miniversotarjotin. Ruukkusyvennykset nostetaan pois ja tilalle laitetaan verkkoalusta, johon siemenet ripotellaan. Päälle laitetaan muoviset ”kannet”, jotta siemenet pysyvät kosteina.
Itäneitä siemeniä
Siemenet itävät parin päivän sisällä.
Osa versoista käy syötäväksi jo viikon päästä, osalla menee pari viikkoa. Versoja voi syödä heti, kun ensimmäinen lehtipari avautuu. Itse odottelin, että versot ennättivät saada hieman kokoa, jotta syötävää riitti enemmän. Retiisit kasvoivat tästä satsista nopeiten.
Oman puutarhan versosaalaattia kanan kaverina. Herkullista ja superterveellistä.

Plantui älypuutarha vastasi odotuksiini täydellisesti. Puutarhassa kasvaa perheellemme maukasta ja sopivan eksoottista syötävää nopeasti. Tätä puutarhaa ei voi kuin suositella. 🙂

Hyrrääkö sinun taloudessa älypuutarha? Mikä on ollut mielenkiintoisin kasvi, jota olet kasvattanut?

Oletko kiiinnostunut hankkimaan Plantui älypuutarhan tai kaipaako puutarhasi uusia kapseleita? Käytä koodia alykodin10 saadaksesi -15% alennusta ostoksistasi osoitteessa www.plantui.com

Kategoriassa: Älylaitteet Avainsanoilla: arvostelut, pöytäpuutarha

Viimeisimmät blogitekstit

Mökki ikkunaremontin jälkeenj

Mökki-ikkunat nykyaikaan – hirsimökin ikkunaremontti ja uusi ovi

Kaupallinen yhteistyö Elton Oy & Pihla Group Oy Mökki-ikkunat päivitettiin pienessä hirsimökissämme nykyaikaisiin Pihlan B-malli-ikkunoihin. Ikkunaremontti hoitui ammattilaisten käsissä sujuvasti …
Lue lisää
Oura-sormus

Kokemuksia Oura-älysormuksesta – Gen 3 malliin päivitys

Sain Oura-sormukseni 2018 vuoden marraskuussa puolen vuoden odotuksen jälkeen. Pieni kapistus kerää yllättävän paljon tarkkaa dataa, unen ja palautumisen mittaus …
Lue lisää
Laikkuvehka Lipstick pöydällä

Aglaonema Lipstick – Laikkuvehka on näyttävä, mutta vähään tyytyvä

Laikkuvehkat ovat loistavia huonekasveja, ne ovat kauniita, suurilehtisiä ja värikkäitä kasveja, mutta tyytyvät melko vähään valoon ja viihtyvät pohjoisikkunallakin. Kasvin …
Lue lisää
Syngonium Mango Allusion

Muulinkorvat valtasivat talon – Syngonium podophyllum

Ikkunallani on napottanut Syngonium podophyllum eli tuttavallisesti muulinkorva jo vuosia. Nyt vasta tajusin miten monimuotoinen kasvi voi ollakaan! Muulinkorvia on …
Lue lisää

Tekoälytaide – Midjourney avautui betatestaajille

Tekoälytaideohjelma Midjourney avautui beta-testaajille joitakin viikkoja sitten. Kyseessä on tekoäly, joka tuottaa kuvia annettujen sanojen pohjalta. Ensimmäiset kokeilut olivat hilpeitä, …
Lue lisää
Maitokiisseli jogurttiannos

Maidoton jogurtti maitokiisselistä

Itsetehty maidoton jogurtin korvike maistui itselle ja lapselle. Kun allergiat rajoittavat valmiiden ruokien ostamista, niin on välillä oltava hieman luova, …
Lue lisää

Lukijan vuorovaikutus

Kommentit

  1. Suvi H sanoo

    07/02/2022 22:36

    Älypuutarha, kuulostaa hauskalta. Mutta auttaisiko mua kun oon tälläinen jolla kasvit kuolee ihan hetkessä. Taidan tyytyä tekokasveihin.. 😅

    • Joanna sanoo

      07/02/2022 22:43

      Älypuutarha on juuri sinunlaisille (ja minunlaisille :D) ihmisille täydellinen! Vettä ja ravinteita vain lisää käynnistyksen jälkeen, niin huristen kaikki kasvaa.

  2. Anne N sanoo

    08/02/2022 01:35

    Hieno ja näköjään hyvin toimiva keksintö! Tuossa onkin kasveja, joista en ollut ikinä kuullutkaan, kiva oppia uutta 🙂

  3. finintirol sanoo

    11/02/2022 20:24

    Vau, tyylikäs laite. Sopii ihan koristeeksi, ”viherkasvit” desing kupolin sisällä.
    Mä vielä virittäisin sitä niin, jotta kun vettä pitää lisätä niin laite antaisi kunnon ”palosireeniäänen”. Mulla menisi pumpun rohinat ja kasvien lakastumiskohinat kyllä sivusuun. Olen monta viherkasvia tappanut janoon vaikka joka päivä vieressä istunut 😀

  4. jonna sanoo

    12/02/2022 11:12

    Empä ollut ennen tällaisiin törmännyt, ensi reaktio oli että eikai nyt laitteessa kasvateta yrttejä mutta lopussa hyvin kasvanut kasvillisuus talvimaisemassa sai miettimään että ompas kätevä 😀 Tilaa ei toki sisällä tälle olisi mutta muutoin hirmukätevä idea.

  5. I don´t speak Polish sanoo

    12/02/2022 20:06

    Ohhoh, jopas on jotakin! Oon itse enemmän perinteisen mullan ja sotkun ystävä. Oon aina kaikkea kehitystä vastaan. Ainakin aluksi. Jos olisi musta kiinni niin kokkaisin edelleen nuotion ääressä ja asuisin luolissa. Ehkä hyvä, että kehitys ei ole mun käsissä:)

    https://www.lily.fi/blogit/i-dont-speak-polish/

  6. Melissa Laitakari sanoo

    13/02/2022 12:10

    Tämä vois toimia minulla kun tapan kaikki kasvit nopeasti, vaikka mitä tekisin 🙁 Tosin nyt koitan keskittyä enemmän hyötykasveihin ja kasvimaan antimiin. Viime kesänä kun sato tuhoutui täysin.

  7. Nadine G sanoo

    03/03/2022 05:04

    Tässä olisi hyvä paketti sellaiselle kasvitappajalle kun minä 🙂 Kiva myös, että kerralla voi kasvattaa monia eri yrttejä, niin on aina raaka-ainetta salaattiin tai mausteiksi.

  8. Essi sanoo

    28/03/2022 21:28

    Sinappikaali tunnetaan myös nimellä rucola. On kyl oiva lisä salaatteihin.

    (Koska kukaan ei käyttänyt sitä sinappikaalina niin nimi päätettiin vaihtaa italiankieliseen ja kappas, siitä tuli trendi. Aivan kuten oreganon suomenkielinen nimi on mäkimeirami – toki niitä on erilaisia ja oregano on yksi tietty. Mut oregano on myyvämpi nimi)

    Itse asiaan. Kiva lukea kokemuksia ja vinkkejä tästä, itse olen välillä silmäillyt laitetta ja miettinyt oispa kätevä, kun olen tähän asti vaan normiruukussuissa kasvattanut perusyrttejä (eli jossain vaiheessa unohdan ja ne kuolee) ja kesällä sit ulkona. Tää ois semmoinen steadympi tapa kasvattaa.

    • Joanna sanoo

      28/03/2022 21:31

      No jopas jotakin, multa oli ihan mennyt tuo sinappikaali nimi ohi rucolalta. Pikainen googlaus kertookin, että sinappikaali wasabi on rucolan uusi muunnos. Tämä on selkeästi eri makuinen kuin perinteinen rucola. Päivitin tiedon artikkeliin 🙂

      Tykkään Plantuin pöntöstä tosi paljon kyllä. Kasvit kasvaa vauhdilla ja syötävää riittää kustakin satsista useaan ruokaan ja leivän päälle.

Ensisijainen sivupalkki

Joanna

Joanna Niininen Toimitusjohtaja, äiti ja yritysvalmentaja. Hurahtanut teknologiaan, älykodin ratkaisuihin, joogaan ja taistelulajeihin.
Lue lisää minusta.

Seuraa minua somessa

Facebook Älykodin Avaimet LinkedIn Instagram Älykodin Avaimet blogit.fi

Viimeisimmät artikkelit

  • Mökki-ikkunat nykyaikaan – hirsimökin ikkunaremontti ja uusi ovi
  • Kokemuksia Oura-älysormuksesta – Gen 3 malliin päivitys
  • Aglaonema Lipstick – Laikkuvehka on näyttävä, mutta vähään tyytyvä
  • Muulinkorvat valtasivat talon – Syngonium podophyllum
  • Tekoälytaide – Midjourney avautui betatestaajille

Kategoriat

Älykoti kategoria Lifestyle kategoria

Avainsanat

arvostelut histamiini-intoleranssi kaupallinen yhteistyö kirje lapselleni Kuopio letut mediaosumat Philips hue valot pukeutuminen pöytäpuutarha remontti reseptit Sollertis WordPress

Yhteistyössä

Sollertis

Somestrategia - opas yrittäjälle

Easylinehost Finland

Mainos

Copyright ©2020 · Joanna Niininen · Powered by Sollertis

← Pähkinäinen riisipuuro mantelimaitoon riisihiutaleista ← Meidän häät kuvina