Useamman pienen pöytäpuutarhan hankkimisen jälkeen, olen alkanut innostua hydroviljelystä. Kun sitten nenän eteen tärähti Nelson Gardenin Harvy hydroviljelylaatikko, niin pakkohan se oli kokeilla. Laatikko poikkeaa pöyräpuutarhoista siinä, että se tosiaan on pelkkä laatikko. Aloituspakkauksessa ei ole minkäänlaista tekniikkaa, vaan saat laittaa boksin ylle haluamasi valot tai sijoittaa sen suoraan ulos.
Aloitin salaattien esikasvatuksen ikkunan edessä sisällä ja kun säät lämpenivät, niin kannoin hydroviljelylaatikon ulos. Laatikko näyttää lähinnä kannelliselle parvekelaatikolle, eikä ole mikään suloisa sisustuselementti. Ulkoasu on kuitenkin asiallinen.
Aloituspakkauksessa tulee mukana lannoite ja kasvikapselipakkaus, joka sisältää kolme salaattia ja kolme basilikaa. En tiedä mitä minun pakkaukselleni on tapahtunut, mutta kokeilemastani kolmesta kapselista, vain yksi lähti itämään. Laitoin muihin Harvyn-kapseleihin tammenlehtisalaatin siemeniä, joita olin joka tapauksessa ostanut kesää varten.
Tässä laatikossa näppärää on se, että voit laittaa pieneen istutuskoriin haluamasi maa-ainekset helposti. Ostinkin 50 kookosnappia, koska pakkaus maksoi vain noin kuusi euroa. Harveyn oma kuuden istutuskapselin pakkaus maksaa vitosen verran. Tammenlehtisalaatit kasvavat aivan vastaavasti Harveyn omassa kuin kookoskuitunappulassa. Harvy-laatikon ja kookosnapit ostin Amazonilta.
Olen näin kesäaikaan, niin iloinen että hankin Harvey-laatikon. Miksikö? Koska siinä kasvaa aivan hervottoman suuria salaatinlehtiä. En ole koskaan aiemmin onnistunut kasvattamaan näin valtavaa määrää salaattia. Näyttää vähän sille, että meidän perheessä ei tänä kesänä syödä lainkaan kaupan salaattia! Ihmetyksekseni salaatit eivät ole myöskään ruenneet kukkimaan, vaan tekevät vain monsterimaisia lehtiään.
Yhteen siemenpottiin heitin syötävien kesäkukkien seosta, josta ponnistikin orvokki ja ruiskaunokki. Nyt laatikosta kasvaa noin kolmekymmentäsenttinen orvokki ruiskaunokin kanssa samasta potista. Enpä ole moista orvokkia ennen kuistillani nähnyt.
Harvy hydroviljelylaatikon plussat
- ei mullassa eläviä tuholaisia, koska ei multaa
- vettä lisätään alkuun noin kolmen viikon välein, kasvien kasvaessa useammin
- superhelppoa, sijoitat vain laatikon sopivan valoisaan paikkaan ja lisäät vettä ja lannoitetta
- helppo kerätä satoa, koska lehtiä ei tarvitse pestä mullasta
- ei vaadi sähköä (ellet virittele valoa kiinni)
Nelson Garden myy ikkunaan imukupilla kiinnitettävää lisävaloa, joka talvella voisi olla ihan näppärä. Arvon kuitenkin itse vielä tyhjennänkö laatikon kuitenkin talveksi. Laatikosta löytyy myös pienempi kolmen kasvin versio. Pienempään malliin on myytävänä laatikkoon itseensä kiinnitettävä kasvivalo.
Hydroviljely on vienyt nyt pahasi pikkusormen, jonka vuoksi uudet kodin viherkasvitkin ovat päätyneet puolihydroviljelyyn. Kerron tästä lisää, jos saan ne pysymään hengissä 😀
Melissa Laitakari sanoo
Hmmm, kiitos tästä, täytyy laittaa harkintaan tämä itselle. Meillä kun ei pitkään jaksa kasvaa nuo hyötykasvit sisällä.
Jonna jowi Sihvonen sanoo
Ompa mielenkiintoinen tapa kasvatella, tällä saattaisin saada kanssa onnistumaan 😀