Yale Linus -älylukot tulivat meille mökin ulko-ovien uudistuksen yhteydessä, josta kirjoitin aiemmin blogissani. Lukot tilasimme ovien yhteydessä kuhmolaiselta Elton Oy:ltä, joka hoiti mallikkaasti koko paketin eli ovet, lukot ja asentajat meille paikalle. Käyttökokemuksia on kertynyt nyt vajaan kuukauden ajalta.
Yalen Linus on mielenkiintoinen älylukko, koska oveen asennetaan normaali lukitus sen lisäksi. Älylukko osaa avata ja sulkea ovessa olevan manuaalisen lukon. Tämä on hyvä, koska jos älylaite pettää syystä tai toisesta, niin kotiin pääsee aina sisään avaimella.
Lukon voi asentaa toimimaan oven vanhan lukon kanssa eli manuaalista lukitusta ei ole pakko uudistaa. Oven ulkopuolelle älylukko ei näy, vaan se asennetaan kokonaisuudessan oven sisäpuolelle.
Lukossa on paristot, joihin pääsee käsiksi kliksauttamalla paristokotelon päällä olevan kannen auki.
Lukkoja hallitaan Yale access -apilla
Lukkoja hallitaan Yale access -sovelluksella. Sovellus opastaa myös lukon käyttöönoton ja konfiguroinnin. Käyttöönottaessa valitaan mm. minkälaista manuaalista lukkoa käytetään ja opetetaan Linus-lukko pyörittämään lukon nuppia.
Sen lisäksi, että ohjelma tunnistaa onko oven lukko kiinni vai auki, se myös tunnistaa milloin ovi on avattu. Tämä tapahtuu lukon vieressä olevan magneetin avulla.
Apin kautta saa lisättyä käyttäjiä lukoille. Lukot asennetaan sovellukseen talokohtaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että sinulla voi olla useiden eri talojen lukitus puhelimessasi ja voit jakaa talokohtaisia käyttöoikeuksia muille.
Asennus tapahtui lukkojen ja lisälaitteiden QR-koodien avulla, joita näytetään apin kautta kameralle. Tämä aloittaa ohjatun käyttöönoton, joka ohjeistaa asennuksen kohta kohdalta. Asennus kyselee mm. oven lukon tyyppiä ja lukkomallia.
Jos olet tilannut lukot uusien ovien asennuksen kanssa, niin helpointa on tehdä asennuksen lisäksi käyttöönotto asentajien ollessa paikalla, koska he osaavat kertoa mitä valintoja asennuksessa tulee tehdä. Ohjekuvien ja tekstien avulla käyttöönotto tosin onnistuu ilman aiempaakin kokemusta. Lukkoa mainostetaankin itseasennettavana, mutta itse olin iloinen ammattilaisen avusta.
Appi tuntuu kärsivän vielä pienistä lastentaudeista. Meillä jouduttiin asentamaan etuoven lukko appiin kahteen kertaan. Ensimmäisen asennuskerran jälkeen Linus ei nimittäin tunnistanut oliko ovi auki vai kiinni. Toisen asennuskerran jälkeen oven lukitus ei tullut näkyviin miehen puhelimeen, mutta omassani se näkyi täysin oikein. Oven lukko alkoi näkymään miehen puhelimessa vasta, kun asensimme tähänkin lukkoom Wi-Fi lisäosan.
Yale Connect Wi-Fi Bridge vs bluetooth
Meillä on lukoissa lisäosa Yale Connect Wi-Fi Bridge. Tämä on pistorasiaan kytkettävä mokkula, jonka kautta lukko on hallittavissa verkon kautta. Wi-Fi lisäosalla voit lukita oven mistä tahansa, kun puhelimessasi vain on nettiyhteys. Jokainen lukko vaatii oman mokkulan etäohjausta varten.
Ilman Wi-Fiä lukitusta hallitaan bluetooth-yhteydellä eli sinun tulee olla oven lähettyvillä käyttääksesi lukkoa. Yhteyden saaminen lukkoon on selkeästi hitaampaa bluetoothia käyttäen ja joskus tuskallisen hidasta oven ulkopuolella seisoessa. Ilmeisesti hitaus johtuu meillä oven rakenteesta eli signaali ei tahdo tulla läpi.
Unohtuiko lukita ovi?
Älylukoissa parasta on se, kun voi unohtaa oven lukituksen kokonaan. Meillä ovi lukittuu automaattisesti, kun lähdemme kotoa ja avautuu vähän ennenkuin ehdimme terassille.
Ohjelma määrittää talon ympärille automaattisesti alueen, jonka sisässä ollessa lukko pysyy avattuna. Tunnistaminen tapahtuu puhelimen sijaintipalveluja käyttäen. Tietenkin jos haluat lukita oven kotona ollessasi, niin sekin on mahdollista.
Toiminto löytyy apissa lukon asetuksista nimellä automaattinen avaus. Toiminnon käyttöönottaminen ottaa käyttöön siis sekä automaattisen avauksen että lukittumisen.
Automaattinen avaus vaatii Wi-Fi Bridge-lisäosan toimiakseen. Appi ei kuitenkaan osaa tästä varoittaa, vaan ominaisuuden saa päälle ilmankin ja appi väittää ihan sujuvasti oven menevän lukkoon alueelta poistuessa, vaikka todellisuudessa sillä ei ole silloin lukkoon mitään yhteyttä.
Vieraita tulossa – avaa ovi etänä
Onko sinulle käynyt joskus niin, että vieraat ovat ennättäneet ovesi taakse ennen sinua? Minulle ainakin on. Siinä poljet sitten autoa kaasu pohjassa, että ei kenenkään tarvitse pitkään ulkona odotella.
Tämänkin ongelman voi unohtaa, kun käytössä on älylukot. Voit avata vieraille lukon etänä. Vaihtoehtoisesti, jos vieraat ovat jäämässä pidemmäksi auki, niin voit kutsua heidät käyttämään sovellusta, jolloin he voivat avata ja sulkea talon lukot omilla puhelimilla tai voit antaa heille kulkukoodin oveen Yale Linus Smart Keypad-lisälaitteella. Keypad on oven läheisyyteen asennettava numeronäppäimistö, jolla voi avata oven syöttämällä oman kulkukoodin.
Lukkoon luodaan käyttäjien koodien lisäksi aina yksi ylimääräinen turvakoodi. Helpointa on antaa tämä koodi vieraille ja vaihtaa se aina tarvittaessa. Tällöin ei itse tarvitse opetella jatkuvasti uutta koodia.
Keypadistä on myös lähtiessä näppärä lukita ovi. Ovi lukittuu painamalla alimpana olevaa Yale-näppäintä.
Yale Linus lukituksen hinta
Tällä hetkellä lukkojen hinta on kaikkialla melko sama eli
Yale Linus lukon hinta on 279 euroa,
Yale Linus Smart Keypad 79,90 euroa,
Yale Connect Wi-FI Bridge 79,90 euroa.
Suosittelen lukon lisäksi hankkimaan ainakin Wi-Fi sillan, koska se tuo hurjasti lisää asumismukavuutta. Voit tarkistaa milloin tahansa kännykästä onko ovi lukossa tai avata oven vieraille.
Airbnb tai muuta vuokraustoimintaa pyörittäville Keypad on ihan ehdoton hankinta, jotta voit tehdä väliaikaisia kulkukoodeja vuokralaisille. Toki kulkukoodi on mukava omassakin asunnossa, silloin kun sattuu kännykästä olemaan akku loppu, eikä avaimiakaan matkassa, kun niitä ei ole uusien lukkojen myötä enää tarvinnut ottaa mukaan.
Älylukitus on tuonut meidän asumiseen huolettomuutta, kun avaimista huolehtimisen on voinut unohtaa. Pakkasilla on myös mukava tulla mökille, kun avaimia ei tarvitse etsiä taskujen pohjilta, vaan riittää, että nappaa kahvasta kiinni, avaa oven ja astuu sisään.
Anne sanoo
Eipä ole tullut edes mieleen, että voisin kotiini tuollaiset laittaa. Vaan ei ehkä hassumpi ajatus
Anne N sanoo
Tosi mielenkiintonen postaus! Meillä taitaa olla uuden lukon tarve, niin tätähän vois harkita 🙂
Melissa Laitakari sanoo
Kaikenlaisia uudenlaisia lukkoja sitä onkin. Olen saanut ensikosketuksen älylukkoihin töissä, kun uusimmissa tiloissa on älylukot.
Nadine sanoo
Onhan se mukavampaa, että kaikki ovet voi hallita yhdellä kännykällä eikä tarvi raahata mukana nippu avaimia.
Tuo lukko kuulostaa pitkälti samanlaiselta, ku meidän autossa oleva. Siihen myös kuuluu appsi, jolla auton lukot ja hätyytyksen pystyy hallitsemaan etänä. Kätevä se on.
Lohkare sanoo
Näppärän oloinen. Eikä ole hinnallakaan pilattu.
Suvi H sanoo
Kaikenlaisia älylaitteita ym koteihinkin on, kiinnostavaa seurata näitä kun saa uutta tietoa!
FinInTirol sanoo
Mielenkiintoinen ja toimiessaan varmasti käyttökelpoinen. Varmasti esim. Airbnb vuokraajalle todella käyttökelpoinen työkalu. On hienoa, että näitä älylukkoja ja muita älylaitteita on tullut ja tulee lisää.
Joissakin älyvehkeissä itseäni kismittää se, että niiden käyttö tai appit on tehty liian hankalaksi. Älylaitteen käyttö on oltava älykästä ja nopeaa kuten ”napinpainallus” tai ei edes sitä 🙂
Marko Leiviskä sanoo
Itsellä myös nyt ollut hetken käytössä.
Oletteko kokeneet vaikeaksi sisältä oven avaamisen pois kotoa lähtiessä, pitää kaivella känny esiin, jos ei halua nupista käännellä paria kierrosta. Olisiko tuohon jotain ratkaisua tai esim painonappia?
Joanna sanoo
Nupista käännellen ollaan mekin lukitusta ovesta menty. Se on tosiaan vähän hitaampaa kuin normioven käyttäminen,