Luontaisesti gluteenittomat durraletut maistuvat hyvälle ja ovat nopeita tehdä.
Viime vuonna kaupassa etsissäni pojalle riisijauhoja, tuli hyllyllä vastaan durra-jauhopaketti. Minulla ei ollut hajuakaan mitä niistä voisi tehdä, mutta nappasin jauhot mukaan testiksi. Sen jälkeen niitä on mennytkin eräämpi paketti.

Durra on yksi maailman tärkeimmistä viljelykasveista, mutta minulle se oli tuttu vain peruskoulun oppikirjasta. Durra on kotoisin Keski-Afrikasta. Nykyisin sitä viljellään Afrikan lisäksi myös Aasian kuivissa osissa sekä Yhdysvalloissa Texasissa ja Kansasissa. Yleensä durrasta valmistetaan puuroa tai kohottamatonta leipää.
Blogiani lukeneet ovat saattaneet törmätä aiempiin letturesepteihini, joita tein riisijauhosta. Melkein sama jauhosuhde toimii durrajauhojen kanssa. Aiempaan reseptiin verrattuna olen saanut lettuihin paremman koostumuksen lisäämällä puoli desiä tattarihiutaletta. Tattari ei maistu letuissa, mutta tekee lettujen koostumuksesta paljon paremman. Tattarihiutaleiden kanssa letuista voi tehdä paljon suurempikokoisia ja ne pysyvät kasassa.
Gluteenittomat durraletut

1 dl durrajauhoja
1 dl mantelijauhoja
1/2 dl tattarihiutaleita
3 dl mantelimaitoa (tai muuta sinulle sopivaa maitoa/ vettä)
tilkka öljyä
Sekoita ainesosat ja paista pannulla pienen öljytilkan kera. Lettu kannattaa kääntää vasta, kun se on selkeästi kiinteytynyt. Nautiskele marjojen, pähkinävoin tai hillon kera.

Ainesosien korvaus
Mantelijauho tuo lettuihin hyvän maun, mutta jos et pysty käyttämään niitä, niin voit tehdä letut pelkästä durrajauhosta. Kikhernejauhot voisi toimia myös, jos kokeilet niin kommentoi miten toimivat yhdessä?
Tattarihiutaleet voi halutessaan korvata esimerkiksi kaurahiutaleilla.
Taaperon pinaatittomat pinaattiletut ja muut variaatiot
Halusin letuista pojalle version, johon saa piilotettua kasviksia. Pinaattiletut tulivat mieleen ensimmäisenä, mutta koska pinaatti on korkeahistamiininen, niin korvasin pinaatin lehtikaalilla. Silppusin lehtikaalin pieneksi ja sotkin lettutaikinaan. Toimi yllättävän hyvin ja poika tykkäsi kovasti.
Olen myös sekoittanut lettutaikinan sekaan bataattisosetta. Tämäkin versio meni mainiosti alas meiltä kummaltakin.
Jälikiruokaletut saat lisäämällä banaanisosetta mukaan taikinaan. Letuista tulee tällä tavalla niin makeat, etten itse ainakaan kaipaa letuille hilloa kaveriksi. Ei liene yllättävää, että banaanilla höystetyt letut on meidän pojan suosikit.

Oletko käyttänyt durraa aiemmin tai olisiko sinulla jakaa hyvä resepti, jossa käytetään durraa? Kerro kommentoimalla alle.
Vastaa