Laikkuvehkat ovat loistavia huonekasveja, ne ovat kauniita, suurilehtisiä ja värikkäitä kasveja, mutta tyytyvät melko vähään valoon ja viihtyvät pohjoisikkunallakin. Kasvin sanotaan myös puhdistavan huoneilmaa. Suomenkielisen nimensä kasvi on saanut kirjavista lehdistään, englanniksi se tunnetaan nimellä Chinese Evergreen.
Laikkuvehka on kotoisin Aasiasta tropiikista, jossa se kasvaa aluskasvillisuuden seassa. Lajikkeita on markkinoilla paljon erilaisia. Tropiikin kasvina kasvi ei siedä kylmää.
Kasvi on myrkyllinen, joten talouksiin joissa on pieniä viherpeukaloita, olivat ne sitten neli- tai kaksijalkaisia, tätä kasvia ei voi suositella. Jos kasvin saa kukkimaan, niin se tekee kukinnan jälkeen myrkyllisiä marjoja. Kasvinesteet sisältävät suuta ja vatsaa ärsyttäviä aineita.
Aglaonema Lipstick
Ostin toiselta harrastajalta oman laikkuvehkani ‘Ghost Lipstick’ lajina, mutta siinä ei näy valkoista, niin kuin Googlaamissani Ghost Lipstickeissä, siksi jätin sanan Ghost pois otsikosta. Voi olla, että vaaleaa tulee esiin kasvin kasvaessa tai sitten tämä on kyseinen pistokas ei vain ole saanut mukaan vaaleaa tuottavaa osaa mukaansa. Upea se on joka tapauksessa!
Laikkuvehkan kasvualusta ja hoito
Istutin omani mullattomaan kasvupohjaan, jossa on sekoitettuna kookosta, perliittiä, lekasoraa ja männynkuorta. Kasvi on lähtenyt selkeästi jo kasvamaan oltuaan minulla reilut kuukauden päivät, joten oletan se viihtyvän. Ruukussa on hyvä olla pohjareijät, jotta liika vesi pääsee valumaan pois. Anna kasvupohjan kuivahtaa kasteluiden välillä.
Hulluna-blogi antaa hyvät ohjeet kasvualustan valintaan kertoen, että laikkuvehka pitää happamasta kasvualustasta, joten sille voi käyttää havu- ja rodomultaa. Laita sekaan reilusti perliittiä ja/tai soraa, jotta kasvualusta on ilmavampi. Myös tavallinen viherkasvimulta sopii kasville (tähänkin sekaan perliittiä ja/tai soraa), anna tällöin kasville joko rodolannoiteta tai tilkka kahvia muutaman kuukauden välein.
Useampikin sivusto vinkkaa laikkuvehkan sijoituspaikaksi kylpyhuonetta. Viidakkokasvina kasvi nimittäin hyötyy suuresta ilmankosteudesta, eikä ole vaativa valon suhteen.
Lajikkeiden vaatimukset valon suhteen menevät nyrkkisäännöllä siten, että mitä vaaleammat lehdet kasvilla on, sitä enemmän se tarvitsee valoa. Tämä johtuu siitä, että lehtien vaaleat osat eivät pysty yhteyttämään.
Kasvia voi jakaa kasvin mullan vaihdon yhteydessä tai leikata siitä pistokkaita. Pistokkaat voi laittaa joko suoraan kasvupohjaan tai ensin vesilasiin tekemään juuria.
Lähteet ja lisätietoa
Puutarha.net: Laikkuvehka (Aglaonema)
Hulluna: Esittelyssä värikkäät laikkuvehkat (Aglaonema)
Plantgen: Laikkuvehka
The Spruce Jon Vanzile: How to Grow & Care for Chinese Evergreen Indoors
Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra sanoo
Minäkin laittaisin tämän viherkasvin juuri kylppäriin, koska ei ole kovin monta lajia, jotka sietävät niukkaa valon tarjontaa. Kaunis kasvi se on muuten!
Melissa Laitakari sanoo
Tää vois toimia meillä täällä kotona. Saan nimittäin aina kaikki kuolemaan, jopa kaktukset.