
Lämmin kevätilta voi tarkoittaa vain yhtä asiaa: grilli kuumaksi! Tänä vuonna aloitimme kauden paleo-ruokavalion hengessä. Tässä postauksessa kerron, mitä paleo tarkoittaa käytännössä, miksi se toimii grilliruokien yhteydessä ja mitä herkkuja meillä päätyi ritilälle.
Mikä ihmeen paleo?
Paleoruokavalio (tai ”kivikautinen ruokavalio”) pohjautuu ajatukseen siitä, mitä ihmiskunta söi ennen maanviljelyksen syntyä. Ruokavaliossa suositaan luonnollisia, prosessoimattomia raaka-aineita – niitä, joita olisi voitu metsästää, kalastaa tai kerätä luonnosta.
Paleossa vältetään:
- viljoja
- maitotuotteita
- palkokasveja (kuten pavut ja linssit)
- prosessoituja sokereita
- kasviöljyjä ja lisäaineita
Sen sijaan ruokavalioon kuuluvat:
- liha, kala ja äyriäiset
- kananmunat
- kasvikset ja juurekset
- marjat ja hedelmät (kohtuudella)
- pähkinät ja siemenet
- luonnolliset rasvat, kuten avokado ja oliiviöljy
Tämä tekee siitä juuri sopivan grillikauteen – pala hyvää lihaa, paahdetut kasvikset ja raikas lisuke riittävät pitkälle!
Miksi syön paleo-ruokavalion mukaisesti?
Kerroin edellisessä postauksessa WildFit-ohjelmasta, jonka mukaan olen muuttanut ruokavaliotani. Tällä hetkellä ohjelmassa syödään hyvin pitkälle paleo-ruokavalion hengessä, mutta ilman marjoja ja hedelmiä.
Hiilihydraattien vähyys, hyvälaatuinen liha ja rasvat ja erittäin runsas määrä kasviksia kertovat keholle, että nyt eletään kevättä. Ruuasta ei tule olemaan pulaa ja siksi keho voi luovuttaa pois turhan rasvan. Itseltäni painoa on lähtenyt muutama kilo lisää pois.
Kilpirauhaseni villiintyi taas liikatoiminnan puolelle viikko sitten. Jouduin turvautumaan lääkitykseen viikon verran, jotta sain kehon rauhoittumaan ja pystyin nukkumaan. Tällä hetkellä jatkan vähähiilihydraattista paleo-ruokavaliota ja katson auttaako se rauhoittamaan kilpirauhasen toiminnan.

Ruoan kypsyessä oli aikaa hoitaa orvokit multaan. Jotain pidempää kesäkukkaa on tarkoitus istuttaa orvokkien taakse, kun säät vähän lämpenevät.
Paleo ja grillaus: täydellinen pari

Palataksemme grillaukseen, niin grilliruoka ja paleo ovat kuin tehdyt toisilleen. Molemmissa pääosassa on yksinkertaiset, laadukkaat raaka-aineet ja aidot maut. Ei tarvitse kikkailla kastikkeilla tai marinadeilla, kun raaka-aine itsessään on herkullinen.
Meillä savustettiin pellettigrillillä tällä kertaa paleo-hengessä kanaa ja porsasta sekä fenkolia, paprikaa, chiliä, parsakaalia ja kukkakaalia. Mausteina yrttiseosta, himalajan vuorisuolaa ja tuoretta minttua. Grilliruuan lisukkeena oli tuoresalaattia.
Vinkkejä onnistuneeseen paleo-grillaukseen

Jos haluat kokeilla paleo-tyyliä grillissä, tässä muutama hyvä vinkki alkuun:
- Valitse hyvälaatuinen liha
- Unohda sokeriset kastikkeet
Tee itse marinadi esimerkiksi oliiviöljystä, valkosipulista, yrteistä ja sitruunamehusta. - Grillaa monipuolisesti kasviksia
Parsakaali, kesäkurpitsa, paprika ja sipuli saavat aivan uuden elämän grillissä. - Muista rasva
Paleo ruokavaliossa ei pelätä rasvaa – joten käytä oliiviöljyä, avokadoa, pähkinöitä tai vaikka tahinia lisukkeissa.
Paleoruokavalioon ei tarvitse suhtautua tiukkapipoisesti, jos se ei tunnu omalta. Grillikausi on loistava aika kokeilla tällaista syömistä – ihan vain makujen ilosta.

Meidän ruokapöytä on tällä hetkellä hitusen varattu. Lämpimämpiä ilmoja odottavat mm. paprikat, korianteri, minttu, kesäkurpitsat ja basilika. Minulla on keväisin ja kesäisin tapana laittaa isompiin ruukkuihin kaupan yrttien kannat. Tällä tavalla pääsen keväällä nopeasti alkuun omien yrttien kasvatuksessa.
Vastaa